Indiase minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Iran

Aardgasleiding op de agenda

Redactie buitenland

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Natwar Singh zal Iran in september bezoeken voor besprekingen met de nieuwe president Mahmud Amedinejad die waarschijnlijk een voorgestelde aardgasleiding (door Pakistan) tussen Iran en India ter waarde van 7,4 miljard dollar zullen omvatten, meldden de media. Zijn driedaags bezoek vanaf 2 september volgt op een reis naar Iran van de Indiase minister van Olie, Mani Shankar Aiyar, in juni.

Tijdens dat bezoek werd een gezamenlijke werkgroep opgericht om de haalbaarheid van het pijpleidingsproject te bestuderen, meldde het Indiase nieuwsagentschap, dat niet geĆÆdentificeerde bronnen citeerde. Singh zal de bereidheid van New Delhi uitdrukken om nauw samen te werken met de nieuwe Iraanse overheid om een 'strategisch partnerschap' tot uitvoer te brengen waartoe de twee partijen in 2003 hebben besloten, omvattende olie, wetenschap en informatietechnologie en andere gebieden.

Het pijpleidingsvoorstel van Iran uit de 90-er jaren kon geen doorgang vinden vanwege de zorgen van India over de veiligheid van de route door de met kernraketten bewapende rivaal, Pakistan. Maar de relaties tussen India en Pakistan zijn sinds 2003 verbeterd, waardoor de weg werd geƫffend voor de drie landen om de aanleg van de pijpleiding te bespreken.

De Verenigde Staten, een steeds nauwere bondgenoot van India en de belangrijkste criticus van Iran, hebben bezwaar gemaakt bij New Dehli tegen het kopen van gas van Iran, onder het voorwendsel dat Teheran probeert om kernwapens te maken. Een beschuldiging die door de kernwaakhond van de Verenigde Naties wordt verworpen.

Bron: Agence France-Presse, 29-8-2005

http://www.tehrantimes.com/Description.asp?Da=8/29/2005&Cat=2&Num=010

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019