Op VN-top zijn armen de grote verliezers

VVD-minster is tevreden

Sociaal-economische redactie

Pleitbezorgers van de strijd tegen armoede en honger in de Derde Wereld noemen de wereldtop van de Verenigde Naties een gemiste kans.

Grootste verliezers zijn de miljard armen, die dagelijks moeten overleven met 1 euro of minder. Elke dag sterven er bijna 30.000 kinderen van armoede.

VN-chef Kofi Annan kon zijn teleurstelling amper onderdrukken toen hij gisteren in zijn toespraak de compromistekst "een goed begin" noemde, maar "niet de ingrijpende hervorming" die hij had voorgesteld. Hij riep de wereldleiders op meer te doen om een eind te maken aan extreme armoede en honger. Eenderde van de 35 pagina's aan de Millennium Ontwikkelingsdoelen uit 2000 staat bol van frasen als "wij herbevestigen", "wij zijn vastbesloten" en "wij verwelkomen". De ontwikkelingsorganisatie Novib reageerde teleurgesteld: "Op het gebied van de hulp is niets concreets toegezegd." VVD-minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) daarentegen prees het document.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019