Van de redactie


 

Op het moment van het schrijven van dit stuk hebben de verkiezingen in Duitsland nog niet plaatsgevonden. We wachten daarom eerst de uitslag af.

In de VS gaat het aftakelingsproces van Bush fors door, zijn populariteit daalt met de dag meer. Binnenkort moet de Amerikaanse bevolking 200 miljard dollar ophoesten voor de wederopbouw van de getroffen gebieden door de vriendjes van Bush en Cheney. Zakkenvullen in het groot. De familie en regering Bush toont het ware karakter van het kapitalisme. Maar hoelang wordt dat nog geaccepteerd? De president van Wit-Rusland zegt het zo: we moeten af van deze unipolaire wereld.

In eigen land hebben we weer een staaltje 'blijf zitten waar je zit' meegemaakt. Justitie en politie begaan buitengewoon grove fouten, of is hun beleid eigenlijk al gesanctioneerd en zijn de wetteksten inmiddels eigenlijk al verouderd? In ieder geval mag iedereen gewoon op zijn post blijven. Schuldigen kent dit land niet meer. We zullen het gewoon in het vervolg beter doen. Is het gek dat de bevolking negatief blijft over de 'regering' Balkenende?

Prinsjesdag zal de mensen geen verbetering brengen, hooguit enige vertraging van de aanvallen. De vakbeweging is - op een enkele groep na - begonnen aan een winterslaap. De negatieve gevolgen van de hoge olieprijzen voor de economie worden inmiddels ook steeds meer duidelijk. De inflatiecijfers beginnen op te lopen. De grote klap laat nog even op zich wachten. De regering bestaat uit gokkers die maar één doel hebben, de verkiezingen overleven om daarna door te gaan met hun neoliberale afbraakbeleid. Maar ook de zogenaamde oppositie en de vakbewegingstop kijken de kat uit de boom, bang als ze zijn voor echte (klassen)strijd.

Maar het uithollen van het ontslagrecht, de hoge ziekteverzekering en steeds stijgende energieprijzen, de huisvestingsvraagstukken, de lege portemonnee, duurdere treinkaartjes, gevaarlijker treinreizen, voortgaande uitholling van democratische rechten en verdere aanvallen op het levenspeil en kwaliteit van het leven zullen ondanks pogingen om de druk van de ketel te houden met druppels op een gloeiende plaat, zorgen voor groeiende onrust op middellange termijn. Premie- en prijsstijgingen, afbraak van voorzieningen en werkgelegenheid bepalen nog altijd de dagelijkse werkelijkheid. Dat is waar de bevolking uiteindelijk naar zal kijken. De kletspraatjes over noodzakelijk inleveren van rechten, inkomen en uitkeringen worden allang doorzien als pure rechtse propaganda! De mensen willen uiteindelijk boter bij de vis. Niet alleen een minder snelle stijging van de lasten, maar 'gestolen eigendommen' terug. Daar wordt de regering vanaf Prinsjesdag 2005 op beoordeeld.

Gezien de slappe houding van de vakbewegingstop en het warmlopen voor de komende verkiezingen door alle politieke partijen in de Tweede Kamer, zal het er waarschijnlijk op korte termijn niet van komen, maar de enige manier voor de bevolking om de plunderingen van de laatste jaren vergoed te krijgen is door strijd. Maar uiteindelijk helpt alleen een andere maatschappijvorm.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019