Fidel Castro kapittelt Rumsfeld

Redactie buitenland

De Cubaanse president heeft de verklaringen van de Amerikaanse minister van defensie Rumsfeld, dat Cuba en Venezuela de Latijns-Amerikaanse landen zouden destabiliseren, krachtig van de hand gewezen.

Tijdens de 'ronde tafel discussie' (een wekelijks programma op Radio Cuba) van vrijdag 26-8 merkte de leider van de Cubaanse revolutie op dat de stormwind van verandering die in de regio waait een direct gevolg is van de kritieke sociale en economische situatie: "De bevolking wordt zich bewust van haar problemen. Armoede, werkloosheid en gebrek aan medische voorzieningen zijn de voornaamste oorzaken van onvrede; het is het neo-liberalisme dat deze problemen met zich meebrengt."

De Cubaanse president citeerde verschillende nieuwsberichten waarin Rumsfeld beweert dat Cuba en Venezuela betrokken zouden zijn bij de crisis in Bolivia en dat president Bush zich zorgen maakt over de mogelijke verkiezing van de linkse kandidaat Evo Morales tot president, in december van dit jaar. "Er is geen reden ons te beschuldigen" zei Fidel Castro "het is hun eigen politiek van neoliberalisme en interventie waardoor zij nu op de blaren zitten".

Bron: Granma, Havana, 27 augustus 2005, vertaling Thomas Janssen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019