Boliviaanse en Cubaanse steden slaan handen ineen


 

Redactie buitenland

President Fidel Castro was aanwezig bij de ondertekening van een belangrijke samenwerkingsovereenkomst tussen Cubaanse en Boliviaanse gemeentebesturen. De overeenkomst was het resultaat van de eerste conferentie van Cubaanse en Boliviaanse gemeenten die in Havana gehouden werd.

Het doel van de overeenkomst, ondertekend door Ricardo Alarcón de Quesada, voorzitter van de Cubaanse Nationale Volksvergadering, Juan Contino, voorzitter van de provinciale assemblee in de hoofdstad en de Boliviaanse delegatie bestaande uit 71 burgemeesters, is het versterken van de vriendschap en de samenwerking tussen beide bevolkingen en landen en het verzorgen van volledige studiebeurzen voor arme Bolivianen, zodat zij op Cuba medicijnen kunnen gaan studeren.

Ook op het gebied van onderwijs, sport, landbouw, en de jeugdzorg werden gezamenlijke programma's uitgewerkt. De overeenkomst gaat met onmiddellijke ingang in en kan later uitgebreid worden tot andere Boliviaanse provincies en gemeenten, die nu nog geen deel uitmaakten van de conferentie.

Tijdens de ondertekeningsceremonie werd een verklaring van de Boliviaanse delegatie voorgelezen waarin uitdrukking werd gegeven aan de gezamenlijke volharding tegen de agressie jegens Cuba; voor de ogenblikkelijke vrijlating van de vijf Cubaanse helden; de verdediging en de herwinning van Bolivia's natuurlijke rijkdommen; en voor het recht van de Latijns-Amerikaanse bevolkingen om hun eigen geschiedenis te schrijven.

Burgemeesters, gemeenteraadsleden en Boliviaanse functionarissen onderhielden zich tijdens het evenement op broederlijke wijze met de Cubaanse president.

Bron: Granma International, Havana, 12 september 2005, vertaling Thomas Janssen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019