VS werken aan militaire staatsgreep in Bolivia

Redactie buitenland

Secretaris-generaal Jaime Solares van de Boliviaanse Werkers Centrale (COB), en Antonio Peredo, parlementariër voor de Beweging naar Socialisme (MAS), hebben de bevolking opgeroepen zich voor te bereiden op een militaire staatsgreep, georkestreerd door de VS, om de presidentsverkiezingen op 4 december in de wielen te rijden.

Solares zei dat de ambassade van de VS de neoliberale ex-president Jorge Quiroga en de rijke zakenman Samuel Doria Medina steunt en zover zal gaan als noodzakelijk om een overwinning van een andere kandidaat te verhinderen.

Het meest recente opinieonderzoek eind augustus uitgevoerd door 'Apoyo Opinion y Mercado' toonde dat het linkse congreslid Evo Morales opklom tot 21 punten, nauwelijks één punt achter Quiroga, en met het potentieel om nog grotere steun te krijgen.

De mogelijkheid van de MAS-leider om een meerderheidsoverwinning (meer dan 50 procent) te verkrijgen zou hem rechtstreeks president maken, zonder noodzaak van een tweede ronde, voegde Peredo toe.

Hij herinnerde eraan dat er in juni oproepen plaatsvonden voor een militaire staatsgreep, tijdens de sociale crisis die het bewind van president Carlos Mesa omverwierp.

"Wat de MAS werkelijk ongerust maakt", zei zijn leider Evo Morales, "is dat een staatsgreep slechts één van de vele rechtse varianten is om chaos te bevorderen en de verkiezingen uit te stellen, tot er een geschiktere atmosfeer voor de rechtse leiders bestaat.

Prominente politici uit verschillende delen van het politieke spectrum en de advocaten hebben er ook voor gewaarschuwd dat het uitstellen van de verkiezingen een destabiliserend effect zou hebben, een mogelijkheid die de tijdelijke regering van Eduardo Rodriguez ook met extreme zorg bekijkt.

Bron: Prensa Latina (Cuba), 13 september 2005, vert. wvdk/Altavista.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019