Het verzet tegen de oorlog in Irak groeit in de VS


Cindy Sheenan en 300.000 demonstranten in Washington op 23 september jl.(Foto rechts: Workers World)  


 

Redactie buitenland

De arrestatie van Cindy Sheehan, de moeder die de anti-oorlogsactiviteiten in de VS weer deed oplaaien, toont het groeiende verzet aan tegen Washington's oorlog in Irak. Sheehan, de moeder van een jonge militair die werd gedood in Irak in 2004, werd op 26 september jl. gevangengenomen, samen met honderden anderen, toen zij vóór het Witte Huis protesteerde.

Sheehan leidde een aantal weken protesten tegen het oorlogsbeleid van president George W. Bush. Zij kampeerde in augustus zelfs vlakbij de boerderij van Bush in Texas toen de president daar vakantie hield. De 48-jarige moeder bevond zich onder de honderden activisten die een sit-in hielden op het voetgangerspad van de Pennsylvanialaan, vóór het Witte Huis.

Zij riepen "Stop de Oorlog nu" en negeerden politieorders "om weg te gaan". Deze demonstratie volgde op de anti-oorlogsdemonstratie op zaterdag 24-9, waaraan meer dan 100.000 (sommige bronnen spreken zelfs van 300.000 en 100.000 elders in Amerika. In Londen demonstreerden er 100.000, nvdr) mensen deelnamen, de grootste sinds gelijksoortige Vietnam-demonstraties en het talrijkst sinds Bush president is.

"Voor welke nobele zaak is mijn zoon in Irak gestorven?", wilde Sheehan aan Bush vragen tijdens haar 26-dagen durende wake buiten zijn boerderij in Texas, wijzend op de leugens die Washington vertelde om de invasie van dat land te rechtvaardigen.

Bron: Prensa Latina, Washington, 27 september 2005, vertaling Babel Fish/wvdk)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019