Filippijnse vakbondsverantwoordelijke vermoord

Nestlé is schuldig


Ka Fort, direct of indirect, vermoord door Nestlé. (Foto: Solidair)  

Hannelore Callewaert

Vakbondsvoorzitter Ka Fort werd door onbekenden vermoord. Op weg van de stakerspost naar huis kreeg hij van dichtbij twee kogels in zijn borst. Op 26 juli begeleidde Ka Fort ons en kregen we een uiteenzetting over de intimidaties die de stakers van de Nestlé-fabriek al meer dan drie jaar ondervinden.

Ka Fort vertelde over de intimidaties die al meer dan drie jaar plaatsvinden. Vanaf het begin van de staking worden de stakers in de gaten gehouden door het management van Nestlé en de politie. Vanuit de Nestlé-fabriek zijn er camera's gericht op de stakerspost en onlangs werd er afluisterapparatuur gevonden in de vergaderruimte van de stakers. Het management ziet alles, heeft alles gehoord en weet alles over de strategie en plannen van de stakers.

Hierdoor is men genoodzaakt om steeds op andere plaatsen en tijdstippen te vergaderen. Toch moeten ze voorzichtig blijven, want Ka Fort zelf werd meerdere malen openlijk bedreigd en werd bij iedere beweging door enkele mannen geschaduwd. Ka Fort was echter niet onder de indruk van de bedreigingen. Integendeel, hij was nog steeds positief en geloofde in de overwinning van de stakers.

Ondanks de bedreigingen bleef hij actief. Hij motiveerde en organiseerde de arbeiders bij de staking, bij vergaderingen en bij betogingen. Hij informeerde de arbeiders, de buren, de Filippijnse bevolking en onderhield internationale contacten over het belang van deze staking en over de gerechtelijke stappen die door de stakers werden ondernomen. Tijdens zijn verhaal was hij strijdvaardig en had een grote overtuigingskracht. Hij sleepte ons mee en overtuigde ons dat deze zaak een goed einde zal kennen en dat deze zaak belangrijk zal worden voor elke arbeider over de hele wereld. Hij overtuigde ons dat wij moeten geloven in de macht van de arbeiders, in het organiseren, informeren en motiveren van mensen en dat we samen iets kunnen doen. Hij vreesde niet voor zichzelf. Hij was alleen bezorgd om zijn gezin, familie, zijn vrienden en buren.

De dader(s) moet(en) worden gevonden en Nestlé moet aan de kaak worden gesteld.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019