Ex-premier Primakov: Proces tegen Slobodan Milosevic onrechtmatig


Slobodan Milosevic blijft strijdbaar.  

Redactie buitenland

Het proces tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic in Den Haag is onrechtmatig. Het Joegoslavië Tribunaal zint op veroordeling Milosevic.

Dat zei de voorzitter van de Russische Kamer van Koophandel en ex-premier Jevgeni Primakov tijdens de presentatie van zijn boek "Het spreken van de getuigen van de verdediging".

Primakov was, samen met de voormalige voorzitter van de ministerraad van de USSR, Nikolai Ryschkov, en de vice-president van de Academie voor Politieke Wetenschappen, Leonid Iwaschov, als getuige voor het Tribunaal aangetreden. Volgens Primakov kan de procedure tegen Milosevic een precedent worden voor volgende soortgelijke rechtszaken tegen andere staatshoofden.

Primakov zegt dat hij zelf in zijn functie van directeur van de buitenlandse veiligheidsdienst, minister van Buitenlandse Zaken en als premier Milosevic meermalen heeft ontmoet. "Milosevic heeft gehandeld om zijn land te beschermen, en heeft daarin misschien fouten gemaakt. Maar dat is op geen enkele manier onderwerp voor het Joegoslavië Tribunaal, want hij beging geen misdaden tegen de menselijkheid."

Uit de situatie die zich in het verleden in Joegoslavië ontwikkeld heeft moeten lessen getrokken worden, merkte Primakov op. "Op het grondgebied van de voormalige USSR moet begonnen worden met een integratieproces. De verwezenlijking van een gezamenlijk handelsgebied kan bijvoorbeeld een wezenlijke bijdrage leveren aan de stabilisering van de situatie." Als verdere lessen noemde Primakov de noodzaak voor de landen zich te verenigen om zich te beschermen tegen eventuele agressie. "Geen enkel land zou bijvoorbeeld aan een dergelijke agressie (zoals tegen Joegoslavië) blootgesteld zijn, als het zou participeren in een verdrag als het Samenwerkingsakkoord van Shanghai.

Nikolai Ryschkov bracht in herinnering, dat de tegen Milosevic ingediende beschuldiging 63 punten bevat. "Als hij slechts op één punt veroordeeld zou worden, zou hij nog een gevangenisstraf van willekeurige tijd, vijf, tien of zelfs 25 jaar, opgelegd krijgen. De strafmaat kan alles zijn, behalve de dood", zei Ryschkov.

De voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic, wie oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid ten laste wordt gelegd, is eind juni 2001 aan het Joegoslavië-tribunaal uitgeleverd.

Bron: RIA Nowosti, Moskou, 27 september, vertaling Elize van Reenen.