NAVO opent nieuw hoofdkwartier in Irak


Als het aan de militaristische regering-Balkenende ligt, wordt er weer stram gesalueerd voor meerderen. De 'vredes'troepen worden gemodelleerd tot effectieve moordmachines.  

Redactie buitenland

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer opende het hoofdkwartier in Bagdad van de NAVO-missie in Irak. "Wat wij doen is van groot belang voor dit land en de ontwikkeling van democratische instellingen", vertelde De Hoop Scheffer de officieren van de NAVO, waaronder Nederlandse, die het centrum zullen bemannen. De opleiding duurt minstens één jaar. De bezetting van Irak blijft voorlopig dus een feit.

De NAVO lanceerde zijn opleidingsopdracht voor het, door de oorlog met littekens bedekte, land vorig jaar, na het overwinnen van de verschillen van mening binnen de alliantie tussen landen die vóór of tegen de, door de VS geleide, oorlog in 2003 waren. Met name Frankrijk en Duitsland weigerden om troepen te sturen naar Iraaks grondgebied, zij wilden officieren opleiden buiten Irak.

Het hoofdkwartier staat in de zwaar beveiligde 'groene zone' waarin ook de Britse en Amerikaanse ambassades en de regeringsgebouwen gehuisvest zijn. De NAVO zet ook een nieuwe militaire academie op in al-Rustimayah aan de rand van de hoofdstad, om Iraakse officieren op te leiden.

De NAVO-operatie heeft als doel om 1000 officieren een jaar lang te trainen in Irak en 500 in het buitenland.

Bron: Turkish Press, 27-9-2005, www.turkishpress.com, vertaling Babel Fish/wvdk)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019