Alle goederen moeten worden vrijgegeven

Pastors for Peace: VERDEDIG CUBA!


Luxius Walker  


Caravanisten aan de grens met Mexico: 'Cuba wijst de weg'. (Foto P4P) 

Redactie buitenland

Als onderdeel van hun terreur-strategie tegen iedereen die het ook maar waagt om zijn onafhankelijkheid van het VS-imperium te eisen, hebben de VS meer dan 30 jaar een illegale, economische blokkade tegen Cuba gehandhaafd.

Deze tactiek behelst ontelbare invasies, bombardementen van toeristische gebieden en zelfs opblazen van vliegtuigen alsmede pogingen tot moord op ontelbare door het Cubaanse volk gekozen politici.

De economische blokkade moest het Cubaanse volk op de knieën zien te krijgen door uithongering en zelfs door de import van basale medische en technologische artikelen te verbieden, zoals computers.

Rechtvaardige mensen in de wereld hebben zich gegroepeerd rondom het Cubaanse volk en stonden in weerwil van hun regeringen en het 'imperium', met materiële en politieke steun achter Cuba's bestaansrecht.

Als onderdeel van deze menselijke solidariteit heeft IFCO/Pastors for Peace 16 solidariteitscaravanen naar Cuba georganiseerd via Canada, de VS en andere landen, om zaken als medische artikelen en computers die Cuba niet mag invoeren, in te zamelen. Mensen in de VS hebben stelling genomen tegen ontelbare onwettige vergeldingen en de illegale blokkade tegen Cuba en verdedigen de principes van gerechtigheid.

De 16de VS-Cuba Vriendschapscaravan bracht 140 ton humanitaire hulp voor Cuba bijeen uit 130 lokale gemeenten in de VS en Canada. Bijna alles van deze hulp passeerde, op 22 juli jl. even voor zonsopgang, de grens van de VS met Mexico. Maar VS-douanebeambten namen een dozijn dozen met computers in beslag en een aantal dozen met computeronderdelen zoals printers, modems en kabels. De computers zijn bedoeld om in scholen te gebruiken voor Cubaanse kinderen met speciale behoeften, ten gevolge van visuele beschadigingen of leermoeilijkheden.

Daarom bleven zeven deelnemers in Hidalgo, Texas, achter om de teruggave van de in beslag genomen computers te bewerkstelligen, de andere 143 'Caravanisten' gingen naar Cuba.

Wij roepen op om de PfP en het Cubaanse volk te steunen en eisen dat de in beslag genomen steungoederen worden vrijgegeven.

The Interreligious Foundation for Community Organization (IFCO) in Harlem/ NYC, is een nationale oecumenische - in 1967 opgerichte - organisatie om te werken aan gerechtigheid: raciaal, sociaal en economisch. Pastors for Peace is een project van IFCO, dat in 1988 werd opgericht nadat IFCO's directeur (Dominee Lucius Walker) gewond werd tijdens een aanval van de 'contra's' in Nicaragua.

Vertaling Ien van Ginneken.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019