VS-Ambassadeur in Venezuela: Posada-proces nog open


De vertrekkende chefstaf van het Amerikaanse leger, generaal Richard Myers (2de van links) op 30 september 2005. De VS-hegemonie is louter op militaire kracht gebaseerd. Internationaal recht wordt overal verkracht. (Foto: Yuri Gripas)  

Redactie buitenland

De Ambassadeur van de VS in Venezuela, William Brownfield, erkende op 29 september jl. dat de VS de uitlevering van de terrorist Luis Posada Carriles aan Caracas zou moeten onderzoeken. Het rechtssysteem van de VS zal over het uitleveringsverzoek van Venezuela "op een bepaald moment" beslissen, vertelde Brownfield de pers in Caracas.

Zijn opmerkingen volgden op een teweeggebrachte vloed van kritiek nadat de Amerikaanse rechter William Abbott besliste dat Posada Carriles een schuilplaats zou worden verleend in de VS, ongeacht het uitleveringsverzoek. De Venezolaanse vice-president van het parlement, Ricardo Gutierrez, verklaarde dat zijn land in juni alle noodzakelijke documenten overhandigde om de persoon uit te leveren die het brein is achter het bombarderen in 1976 van een Cubaans lijnvliegtuig voor de kust van Barbados, waarbij 73 doden vielen.

President Hugo Chávez noemde de uitspraak van Abbott cynisch, aangezien die slechts was gebaseerd op de zogenaamde marteling die Posada in Venezuela zou ondergaan. Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse zaken eiste dat de VS-autoriteiten het uitleveringsverzoek aan een federale rechter voorleggen, en onderstreepte nogmaals zijn eerbied voor democratische rechten, overeenkomstig de Grondwet en de internationale overeenkomsten. (Prensa Latina, Havana, 29-9-2005, vert. Babel Fish/wvdk)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019