Nieuwe successen in de strijd tegen kanker

Michel Wijnhold

In de vorige editie van Manifest kon u al lezen over de opening van een Cubaans-Chinese fabriek die het antikankermedicijn hR3 gaat maken, een middel dat gemaakt is om hoofd- en halskanker tegen te gaan. Inmiddels is gebleken dat het middel ook succesvol is tegen hersentumoren bij kinderen.

De nieuwe toepassing van het middel is ontdekt in Duitsland waar klinische tests worden gedaan. Van 27 geteste kinderen hadden er negen hersentumoren. Bij vijf kinderen werden de tumoren kleiner, bij drie stabiliseerde de tumor en bij het negende kind was er slechts een gedeeltelijke verbetering te zien.

In China worden verdere experimenten gedaan met het medicijn op 137 patiënten met huidkanker, de resultaten zijn bemoedigend. Op dit moment ontwikkelen de Cubaanse wetenschappers van de CIM-laboratoria, ook verantwoordelijk voor het hR3 medicijn, nog 21 medicijnen waarvan een aantal ook tegen kanker zijn gericht.

Omdat deze belangrijke ontdekkingen gedaan worden op Cuba, zijn de levensreddende medicijnen niet toegankelijk voor de inwoners van de VS, tenzij ze naar het buitenland kunnen gaan. De voortgaande blokkade eist mensenlevens. De blokkade van Irak door de VS/VN leidde tot vele honderduizenden doden in Irak, de blokkade tegen Cuba eist ook doden buiten Cuba. De regering Bush treft vooral de eigen bevolking. Daarom is het zaak de blokkade te beëindigen, voor de bevolking van Cuba én de VS.

Bron: Granma, 11 oktober 2005.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019