Cuba keurt het effect van de Amerikaanse blokkade op de gezondheidszorg af


 


 

Redactie buitenland

De Cubaanse minister van Gezondheidszorg José Ramon Balaguer heeft het negatieve effect dat de Amerikaanse blokkade heeft op de gezondheidszorg sterk afgekeurd.

Als antwoord op de vragen die naar voren kwamen in een debat op een Internetforum, zei Balaguer dat hij de Amerikaanse blokkade van Cuba als genocide beschouwt en daarbij benadrukt hij het extraterritoriale karakter van de blokkade.

Hij legde uit hoe de blokkade voor veel lijden en pijn heeft gezorgd en vooral invloed heeft op de meest kwetsbare lagen van de Cubaanse bevolking. Hierbij opmerkend dat de economische schade door de Amerikaanse blokkade sinds 1959 is opgelopen tot 2,19 miljard dollar. Alleen al in de 10 maanden tussen juni 2004 en april 2005 heeft de blokkade voor 75,7 miljoen dollar aan schade veroorzaakt in de gezondheidszorg. Bij deze cijfers zijn de effecten van het gebrek aan medicijnen en materieel niet opgeteld.

De Amerikaanse blokkade heeft gezorgd voor onregelmatigheden in de levering van middelen voor hoogstaande medische programma's als transplantaties, cardiovasculaire chirurgie, nefrologie en genetica. Ook de uitwisselingen van wetenschappelijke informatie met Amerikaanse instituten en de toegang tot gespecialiseerde databanken, onderzoekscentra en professionele trainingen worden door de blokkade onmogelijk gemaakt. Balaguer zei dat de VS in 2004 32 van de 65 aangevraagde visa, ingediend door uitgenodigde Cubaanse wetenschappers om deel te nemen aan bijeenkomsten georganiseerd in de VS, hebben geweigerd.

Het Internetforum werd gesponsord door het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om uitwisselingen over, alsook bijdragen aan de internationale veroordeling en het verslaan van de Amerikaanse blokkade van Cuba te stimuleren.

Tussen de andere onderwerpen door merkte Balaguer op dat Cuba's internationale medische samenwerking, 'health tourism' en biomedische onderzoeken van een wereldwijd erkend niveau zijn.

Bron: Prensa Latina, Havana, 4-10-2005, vertaling C.H.L. Patty.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019