Fidel Castro waarschuwt voor een energiecrisis

Redactie Buitenland

De Cubaanse president Fidel Castro waarschuwt de Caribische staatshoofden voor een opkomende energiecrisis en milieuproblemen veroorzaakt door de ongecontroleerde winning van grondstoffen en de verspilling van de uit olie verkregen energie, aldus het persbureau van het Venezolaanse presidentschap.

"De crisis is serieuzer en grootschaliger dan men zich kan voorstellen", zei de Cubaanse president in zijn toespraak tijdens de openingssessie van de PetroCaribe energiecoöperatie voor Caribische regeringen, die werd gehouden in Puerto La Cruz, Venezuela, waaraan 15 Caribische landen deelnamen.

Fidel Castro zei dat er voor de Caribische regeringen naast de energiecrisis ook politieke en economische problemen dreigen. "Brandstof begint schaars te worden, zoals diverse studies onomwonden hebben bewezen", aldus Fidel Castro.

President Castro zei dat de crisis voor de deur staat en nog dit decennium zal plaatsvinden. "De reserves zijn niet genoeg en het huidige aanbod kan de vraag niet aan door de immense verspilling van olie, veroorzaakt door de extreme consumptie. Geen van de Caribische landen zal meer olie kunnen inkopen indien de prijs boven de 100 dollar per vat stijgt", aldus Fidel Castro.

"De VS beseffen dit probleem heel goed, anders zou er geen verklaring zijn voor een dergelijke waanzinnige en wrede oorlog die Washington voert in Irak, waarvoor het geen enkele reden had en de hele wereld is misleid. De VS weten beter dan wie ook hoeveel reserves er nog zijn, ze weten dat de grootste olievelden al zijn gevonden en er niet veel meer over zijn.", aldus Fidel Castro.

Tijdens zijn toespraak zei president Castro dat het moeilijk zal worden om een vrijgeviger man dan president Hugo Chávez te vinden. "Hij wordt ervan beschuldigd de olie van Venezuela weg te geven. Dat zijn leugens, intriges, campagnes, die niet kunnen spiegelen aan zijn grootheid en zijn gevoel van verantwoordelijkheid voor dit halfrond."

"Ik ken president Chávez al 10 jaar en ik ben mij bewust van zijn voorbeschiktheid, zijn vrijgevigheid en zijn plichtsgevoel. Ik wou dat er meer leiders zoals hij zouden zijn in de wereld." Zo sprak de leider van de Cubaanse revolutie.

Fidel Castro zei dat het voortbestaan van onze landen niet mogelijk is zonder de eenwording of de relaties die worden gepromoot door de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Bron: AIN, Havana, 30-6-2005, vertaling C.H.L. Patty.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019