Filippijnen Actueel


Arroyo en politiechef Arturo Lomibao: Het bevel is om hard op te treden tegen demonstranten, nu het verzet steeds meer groeit.  


 

Hacienda Luisita zal eindelijk onder de arbeiders verdeeld worden

Na een lange strijd en bijna een jaar nadat zeven van de stakers in een massamoord zijn omgekomen, heeft de overheid eindelijk besloten om Hacienda Luisita te verdelen onder de arbeiders. Er bestaan echter grote twijfels of deze beslissing genomen werd omdat de overheid beseft hoe groot de nood aan landhervorming is. Eerder wordt vermoed dat president Gloria Arroyo een tegenaanval inzet op voormalig president Corry Aquino, mede-eigenaar van de hacienda en standvastig voorstander in de strijd voor het aftreden van Arroyo.

Politie arresteert voormalig stakingsleider van de Lepanto Mijn

Op 10 september jl. kwamen arbeiders en bedrijfsleiding van de Lepanto-mijn tot een akkoord inzake het slepende arbeidsconflict. Dit akkoord houdt onder meer in dat er geen ontslagen zullen vallen. Toch zijn 19 stakingsleiders ontslagen en werd één van hen onlangs gearresteerd op beschuldiging van diefstal.

President Gloria Arroyo trekt de macht geleidelijk aan naar zich toe

Hoewel het onderzoek naar de aanklachten tegen president Arroyo door het parlement werd verworpen, zit de angst er bij haar goed in. Ze vaardigt het ene bevel na het andere uit om de vrijheden van het volk in te perken. Enkele van deze bevelen zijn: "geen vergunning, geen demonstratie", het intrekken van de "maximum tolerantie-regel" voor de politie tijdens demonstraties, een verbod voor hoge overheidsfunctionarissen om zonder toestemming van de president te getuigen in parlementaire onderzoeken, de antiterreurwet met spoed willen behandelen, en als laatste het opstellen van een document dat het mogelijk maakt de 'economische noodtoestand' af te kondigen.

Het nieuwe bloedbad van Palparan

De beslissing van president Arroyo om Generaal Palparan 'De Slachter' uit Samar (Oost-Visayas) terug te trekken, deed de bevolking in deze regio opgelucht ademhalen. Dezelfde bevolking zei ook dat deze bloeddorstige generaal veroordeeld en niet overgeplaatst moest worden. De overplaatsing is intussen echter een feit, hij 'werkt' in Centraal-Luzon waar hij zijn terreurbewind voortzet. In korte tijd veroorzaakte hij ook hier reeds een bloedbad.

Bron: Filippijnengroepen België-Filippijnen Actueel, 14-10-2005.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019