Bezoek Rice aan Centraal-Azië om invloed VS op te krikken


Rice voert bevelen Bush uit. De invloed van de VS in de wereld wordt steeds kleiner.  

Redactie buitenland

Condoleezza Rice bezoekt in de week van 10 oktober een aantal landen in Centraal-Azië. Ze wil proberen de invloed van Rusland en China te doorbreken in een onstabiele regio die in toenemende mate afstand neemt van Washington. (1)

Rice zal haar eerste reis als minister van Buitenlandse Zaken maken naar Kazachstan, Kirgizstan en Tadzjikistan, voormalige Sovjet-staten en buurlanden van China, die zich hebben aangesloten bij Moskou en Beijing in hun pogingen Washington te dwingen hun troepen uit de regio terug te trekken.

Voor Washington staat er veel op het spel: invloed in een regio die een kruispunt vormt voor drugsverkeer, een zeer belangrijke basis is voor de VS voor hun campagne tegen de restanten van de Taliban en waar in de afgelopen tientallen jaren een aantal van de grootste olievoorraden ter wereld gevonden zijn.

Sean McCormack, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, zei dat de minister ook naar Afghanistan zal vliegen, waar militaire operaties van de VS plaatsvinden tegen de Taliban en Al Qaeda, met steun van de andere bestemmingen van Rice in Centraal-Azië.

Opvallend is dat Rice geen bezoek zal brengen aan het vlakbij gelegen Oezbekistan, dat een verslechterende relatie heeft met de VS. Het land heeft geweigerd gehoor te geven aan de oproep van de VS voor een onderzoek naar een door militairen aangericht bloedbad, in mei van dit jaar en heeft vervolgens de Amerikanen opgedragen hun troepen terug te trekken van een luchtmachtbasis in het land.

"Wij zullen dit land niet belonen met een bezoek (2), nadat zij afstand van ons hebben genomen", aldus een functionaris van Buitenlandse Zaken, die toestemming kreeg om met journalisten te praten, op voorwaarde van anonimiteit.

Kazachhstan, Kirgizstan en Tadzjikistan hebben zich eerder dit jaar aangesloten bij Rusland en China, in een verklaring van de regionale groepering de Shanghai Cooperation Organization (SCO), waarin aan Washington gevraagd wordt om de VS-troepen uit de regio terug te trekken.

China wil goede betrekkingen met de drie aangrenzende landen, die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de energiebehoefte van de groeiende bevolking van China, terwijl Rusland alle voormalige Sovjet-staten tot zijn invloedssfeer rekent.

Machtsstrijd

Sinds de VS voet aan de grond hebben in deze regio van onbuigzame regeringen, door middel van militaire samenwerking in het gevecht tegen de Taliban in 2001, liggen zij met Rusland en China in de clinch en verliezen gaandeweg hun invloed in de regio.

In Centraal-Azië doet het gerucht de ronde dat de regering Bush volksopstanden in de regio aanmoedigt, nadat diezelfde regering in de afgelopen jaren steun heeft gegeven aan de afzetting van de regeringen van ex-Sovjet staten Kirgizstan, Georgië en Oekraïne.

  1. Op het moment van verschijnen van deze Manifest heeft dit bezoek al plaatsgevonden, nvdr.
  2. Een bezoek van de handlanger van oorlogsmisdadiger en staatshoofd Bush een beloning noemen is wel erg gewaagd, nvdr.

Bron: Reuters/The New Kerala Times (India), 4-10-2005, vertaling J.Bernaven.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019