Venezuela zal deelnemen aan Mercosur


De Bolivariaanse revolutie in Latijns-Amerika neemt steeds vastere vormen aan.  


Kofi Annan en Hugo Chavez in Salamanca.  

Redactie buitenland

Venezuela zal in december een permanent lid worden van de Zuid-Amerikaanse handelsfederatie Mercosur. Volgens analisten en functionarissen zal dit de groep versterken en is dit een volgende stap naar de Latijns-Amerikaanse integratie.

De toetreding zal worden geformaliseerd in december, aldus een functionaris in Montevideo, Uruguay, het land dat de federatie momenteel leidt.

Mercosur werd opgericht door Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay aan het eind van de vorige eeuw. Venezuela, samen met Peru, Bolivia en Chili, neemt op het moment slechts deel aan een partnerschap. De verwachting een volledig lid te worden werd warm verwelkomd in Venezuela, 's werelds op vijf na grootste olieproducent.

"Dit is een 'historische stap' voor ons. We gaan er hard voor werken", zo meldde president Hugo Chávez aan de verslaggevers tijdens de bijeenkomst van de Iberisch-Amerikaanse staatshoofden in Spanje.

Mercosur onderhandelt op het moment over handelsovereenkomsten met de Europese Unie. Ze kwamen overeen de onderhandelingen tot 2006 te prolongeren, nadat de onderhandelingen over landbouwsubsidies mislukten.

Bron: Prensa Latina, Montevideo, 17-10-2005, vertaling Christian Patty.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019