88ste verjaardag Oktoberrevolutie


Demonstraties in Moskou op 'doordeweekse' viering van de Oktoberrevolutie op 7 november. (Foto Moscow Times)  


Demonstraties in Moskou op 'doordeweekse' viering van de Oktoberrevolutie op 7 november. (Foto Moscow Times)  

Wil van der Klift

Ondanks het feit dat vorig jaar december de viering van de Oktoberrevolutie van 1917 officieel werd geschrapt in Rusland en het nu officieel een gewone werkdag is, demonsteerden meer dan tienduizend Russen in het centrum van Moskou.

Voor communisten en andere linkse politieke activisten was maandag 7 november 2005 echter de dag om de belangrijke verjaardag van de Oktoberrevolutie demonstratief te vieren en de regering van Poetin op de vingers te tikken, die de viering op 7 november schrapte en daarvoor in de plaats op 4 november de 'Dag van de Hereniging van het Volk' invoerde.

De Russische communisten stemden vorig jaar tegen dit besluit en riepen op te demonstreren, zoals dat al decennialang gebeurde. De 10.000 demonstranten, met Sovjet-vlaggen en spandoeken, posters tegen de regering en de oligarchen, en portretten van Vladimir Lenin en Josef Stalin, marcheerden van Triumfalnaya Ploschchad naar het standbeeld van Karl Marx voor het Bolsjoi Theater. Beelden of verslagen van deze demonstraties zijn nauwelijks te vinden op internet. De officiƫle Russische media verzwijgen de demonstraties bijna volledig en tonen nauwelijks beelden. Maar pogingen om de geschiedenis te wissen of te verdraaien lopen altijd spaak.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019