Latijns-Amerika dient Bush opdoffer toe in Argentinië


Demonstraties in Argentinië tijdens FTAA-summit.
Tekst: "Leve de eenheid van de Latijns-Amerikaanse volkeren".
Foto vlnr: Fidel (Cuba), Chávez (Venezuela), Kirchner (Argentinië), Lula (Brazilië) en Vázquez (Uruguay). Linkse Latijns-Amerikaanse leiders krijgen steeds meer steun.  


Voetballer Diego Maradona  

Bert De Belder

Op de Amerikaanse top in Argentinië werd ALCA, de door de VS gepushte vrijhandelszone voor het hele Amerikaanse continent, ten grave gedragen.

De Venezolaanse president Hugo Chávez zei tegen de 80.000 anti-Bush betogers: "Maar dat betekent nog niet dat het kapitalisme hier dood is. Daarvoor zullen we nog heel wat harder moeten knokken. We moeten niet alleen nee zeggen tegen ALCA, maar ook een alternatief opbouwen. Venezuela en Cuba hebben succes bij het uitwerken van ALBA, het Bolivariaanse alternatief voor de ALCA, en in hun strategische samenwerking."

Chávez had ook een concreet voorstel voor de topbijeenkomst van Amerikaanse presidenten: "Laten we ophouden met van top naar top te gaan, van toespraak tot toespraak. Laten we meteen het analfabetisme in Latijns-Amerika aanpakken, de honger en de gezondheidsproblemen. Het volk van Venezuela biedt daarvoor 10 miljard dollar. En om die projecten waar te maken, kunnen we vast en zeker rekenen op Fidel Castro en het Cubaanse volk."

De Venezolaanse president klaagde ook dat het Pentagon militaire plannen klaar heeft liggen om zijn land aan te vallen, "want de VS zouden wel eens kunnen handelen als een kat in het nauw. Maar daar moeten we geen angst voor hebben: door de geschiedenis heen hebben de volkeren uiteindelijk altijd elk imperialisme verslagen. Een populair liedje zegt: voor elk varken wordt het zaterdag (slachtdag, nvdr), elk varken komt aan zijn einde, en elk imperialisme ook. Ik beweer niet dat het al zaterdag is, maar misschien toch al donderdag of vrijdag."

De toespraak van Chávez werd voorafgegaan door een concert van bekende Latijns-Amerikaanse artiesten. Ook Hebe de Bonafini, één van de moeders van de Plaza de Mayo (moeders van verdwenen en vermoorde politieke activisten), Evo Morales (leider van de Boliviaanse MAS-beweging), ex-topvoetballer Diego Maradona en het Cubaans Pioniertje (de kinderbeweging) namen het woord. Samen staan ze model voor de diepe veranderingen die zich vandaag op het Latijns-Amerikaanse continent voltrekken.

Solidair, 8-11-2005.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019