De nieuwe Latijns-Amerikaanse wind waait ook door Bolivia

Interview met MAS-parlementair Dionisio Núñez (1) uit Bolivia


Dionisio Núñez poseert trots voor een geschilderd portret van Che Guevara. De kandidaat vice-president van zijn partij is de broer van twee Boliviaanse guerrillero's die aan de zijde van Che hebben gevochten. (Foto intal)  

Bert De Belder

Dionisio Núñez benadrukt dat hij door zijn eigen basis van coca-boeren als kandidaat-parlementslid is gekozen. De MAS, voluit: Movimiento Al Socialismo of Beweging naar het Socialisme, telt 27 parlementsleden (op 130) en 8 senatoren (op 27). In december moeten er nieuwe verkiezingen plaatsvinden (maar die zijn door de tegenstanders van links al uitgesteld, nvdr), want in juni heeft het volk weer eens een president verdreven.

De peilingen geven de MAS de overwinning, met 40 procent of meer. De partij trekt dan ook met een alternatief programma naar de verkiezingen.

"Voor de eerste keer in de 180 jaar van onze republiek zijn de verkiezingen belangrijk, zegt Núñez. Want voor de eerste keer gaat het niet om dezelfde partijen, families en belangen. De MAS komt op voor de rechten van de inheemsen (70% van de bevolking van 9 miljoen), en wil dat de rijkdommen van het land ten goede komen aan de meerderheid. Wij komen op voor de nationalisatie van de ontginning en verdeling van de natuurlijke rijkdommen: het gas, maar ook het water."

In opeenvolgende volksopstanden hebben de afgelopen jaren, juist vanwege deze thema's, al twee presidenten moeten aftreden. In de stad Cochabamba slaagde een opstand er in 2002 in om de privatisering van het water door VS-multinational Bechtel teniet te doen. "De Bolivianen zijn het echt wel beu. Ze vragen zich af waarom de enorme rijkdommen van het land in zo weinig handen zijn, terwijl 80 procent van de bevolking in armoede leeft. Om dat te veranderen moeten we een halt toeroepen aan de neoliberale politiek die het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank opleggen."

Overgangsprogramma

De volksbeweging zou niets liever doen dan alle buitenlandse bezittingen meteen te onteigenen en alle multinationals gewoon te verjagen. Maar de MAS houdt het rustiger, vertelt Núñez: "Als overgangsprogramma zouden wij al tevreden zijn als ze eerst eens gewoon de wetten toepassen en we 50 procent belasting kunnen heffen op hun winsten, in plaats van 18 procent nu. Op termijn willen wij dan een Grondwetgevende Vergadering laten verkiezen, en in het kader van een nieuwe grondwet kan deze kwestie dan fundamenteler worden behandeld."

De voorzichtigheid van de MAS-leiders heeft allicht te maken met de VS-factor, die nooit ver weg is in Latijns-Amerika. "De VS-militairen zijn bezig een nieuwe militaire basis te bouwen in Paraguay", vertelt Núñez, "op amper 80 km van de grens met Bolivia. Het is precies dáár waar de gasreserves zich bevinden. Na die van Venezuela zijn ze de belangrijkste van het hele continent. De minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Condoleezza Rice, is twee keer in hoogsteigen persoon naar Paraguay gekomen om het zaakje te beklinken."

Maar ook de Boliviaanse volksbeweging gaat internationaal. "Onze boerenorganisatie is lid van La Via Campesina, het internationaal netwerk waartoe ook de Braziliaanse Beweging van Landloze Boeren MST behoort. En als politieke beweging hebben we contacten opgebouwd met de progressieve presidenten Lula (Brazilië), Tabaré Vásquez (Uruguay) en vooral Chávez (Venezuela). Als je de geografie van Latijns-Amerika bekijkt, zie je dat Bolivia werkelijk op de wip zit: aan de ene kant heb je landen waar een nieuwe wind waait, Venezuela, Brazilië, Uruguay en Argentinië en aan de andere kant liggen Colombia, Ecuador, Peru en Chili, geregeerd door conservatieven. Begrijp je waarom de VS ons niet graag aan de macht zien komen?"

(1) Dionisio Núñez is al twintig jaar vakbondsleider van de coca-boeren in Los Yungas. Hij zit in het parlement voor de MAS, de partij die de politieke arm wil zijn van de Boliviaanse volksbeweging.

Bron: Solidair, 26-10-2005.