Kiezersbedrog in de VS


Hoelang zullen deze bedriegers zich nog kunnen handhaven?  

Redactie buitenland

Dertig inwoners van Ohio, die bij elkaar 4,1 miljoen dollar hebben opgehaald voor de herkiezingscampagne van president Bush, hebben meer dan 2,1 miljard dollar aan belastinggeld ontvangen voor hun bedrijven en klanten.

Sinds de aanstelling van Bush in 2001 heeft de federale regering dergelijke bedrijven meer dan 447 miljoen dollar gegeven in de vorm van subsidies, contracten en andere betaalwijzen, aldus een analyse van The Blade. De krant berichtte ook dat de staat Ohio hen in de laatste zes jaar 800 miljoen dollar heeft toegeschoven als beloning.

Directeuren en lobbyisten die geld inzamelden voor Bush kregen de titel Pioneer als zij meer dan 100.000 dollar ophaalden, en de titel Ranger als zij meer dan 200.000 dollar ophaalden. Enkelen kregen daarbij ook politieke aanstellingen.

Eén van de financiers, Tom Noe, werd onlangs veroordeeld voor het illegaal doorsluizen van 45.400 dollar ten bate van Bush' herkiezingscampagne. Noe zelf ontkent de beschuldigingen en zal binnenkort voor de federale rechtbank in Toledo moeten verschijnen.

Dough Corn, een verzekeringsagent voor Northwestern Mutual Life in Cincinnati, heeft ten minste 250.000 dollar opgehaald voor Bush. Corn meldde ook dat hij de president de laatste twee jaar 16 keer heeft ontmoet. Corn zei dat hij heeft besloten Bush te steunen vanwege diens christelijke waarden, zoals zijn standpunten over homohuwelijken en abortussen. "Ik wou niets en ik verwachtte niets terug", zo zei Corn. Hij voegde eraan toe dat zijn beloning bestond uit het feit dat hij de aanstelling kon meemaken van John Roberts als opperrechter in de Verenigde Staten.

Zowel Bush als zijn tegenstander, John Kerry, zochten financiers uit die op hun beurt veel anderen zouden aansporen tot het bijdragen aan de campagnes. De campagne van Bush bracht 293 miljoen dollar op, de campagne van Kerry was goed voor 252 miljoen dollar.

"De Pioneers en Rangers zijn de netwerken van personen, de vrienden van de vrienden van vrienden, die geld investeren in deze zaken. Ze krijgen een nummer waardoor ze te achterhalen zijn en hun donaties iets kunnen opleveren. De enige reden hiervoor is dat er later geld wordt uitgekeerd", aldus Alex Knott, een woordvoerder voor het 'Center for Public integrity', een onafhankelijke organisatie uit Washington.

Eén van de Bush Rangers, William R. Timken Jr., werd deze zomer de ambassadeur van de VS in Duitsland. Timken is de voormalig directeur van Timken en Co., een fabrikant van kogellagers uit Canton die sinds 2001 259 miljoen dollar aan regeringsgelden heeft ontvangen.

De federale regering gaf Timken 109 miljoen dollar in 2003 omdat diverse landen grote hoeveelheden kogellagers tegen lage prijzen op de markt brachten in de VS. Timken gaf aan dat hij hierdoor 63 miljard dollar schade opliep. Woordvoerder van Timken, Jeff Dafler, zei tegen The Blade dat hij geen commentaar wou geven op de individuele bronnen van inkomsten van het bedrijf.

De Rangers leiden twee bedrijven in de gezondheidssector: HCR Manor CareInc uit Toledo en Invacare uit Elyria. HCR, voor wie M. Keith Weikel werkt als leidinggevende, was het afgelopen belastingjaar voor tweederde van zijn inkomen van 3,33 miljard afhankelijk van Medicare en andere regeringsfondsen. Invacare en dochterbedrijven hebben sinds 2001 meer dan 3,1 miljoen dollar middels federale contracten gekregen. Invacare heeft sinds 1999 ook meer dan 691 duizend dollar in de vorm van ontwikkelingsrechten gekregen van de staat Ohio.

Bob Bennett, de president voorzitter van de Republikeinse Partij in Ohio, zei dat het een vernieuwing is om staatscontracten te koppelen aan campagnedonaties. "Waarom is het verkeerd?" zei hij. "Wat maakt het verkeerd? Je stelt dat deze mensen iets kopen, maar dat doen zij niet. Ze kopen een goede regering. Ze kopen de filosofie van de regering."

John Edwards, Kerry's 'running mate', zei dat de analyse van The Blade een patroon laat zien waardoor de financiers speciale invloed krijgen op de regering Bush. "Een opvallende hoeveelheid geld werd ontvangen van personen die private belangen hadden. En het is duidelijk dat sommigen van hen beloond werden voor hun daden. Helaas, het is de kiezer en belastingbetaler die daaronder lijdt", zo zei de voormalige senator van de staat North Carolina.

Bron: AP, TOLEDO, Ohio, 31-10-2005, vertaling Christian Patty.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019