Woedende Castro veroordeelde schijnheiligheid van VS-marionet EU


EU-parlement  

Redactie buitenland

President Fidel Castro beschuligde de EU-landen van "schijnheiligheid" nadat het Europees Parlement zijn belangrijkste jaarlijkse mensenrechtenprijs, de Sacharov-prijs voor vrijheid van gedachten, toekende aan een groep vrouwen, moeders en zusters van gevangengezette door Amerika betaalde Cubaanse oproerlingen.

De 79-jarige Cubaanse leider voer fel uit tegen de EU-landen met de beschuldiging: "Cuba kan jullie recht in de ogen blijven kijken en jullie beschuldigen: jullie zijn corrupte, immorele, uitbuitende hypocrieten". "Jullie zijn degenen die de moderne slavernij in recente eeuwen opzetten, na wat de ontdekking van Amerika werd genoemd", zei Castro. "Jullie creëerden kolonialisme, en houden het zelfs vandaag nog in stand, jullie creëerden oneerlijke handel en jullie rijkdom is gestolen."

"Zij zijn zo beneden peil, zoals zij altijd al zijn geweest", veroordeelde Castro tijdens een diploma-uitreiking aan afgestudeerde leraren van een kunstacademie. Castro zei "dit is het gedrag, het gebrek aan ethiek, de schaamteloosheid van het systeem van de VS", terwijl hij klaagde dat de EU-landen in de broekzak van Washington zaten, en niet de minste belangstelling hebben voor de vijf Cubanen wier aanklachten van spionage in de Verenigde Staten door een federaal Hof van Beroep van de VS in augustus waren herroepen. "Wij zien niemand in Europa ook maar iets doen voor deze vijf patriotten, die nog gevangenzitten ondanks het feit dat een Amerikaans Hof van Beroep zei dat hun proces onwettig en oneerlijk was", vervolgde Castro.

De relatie van Cuba met de Europese Unie is gespannen sinds de EU in juni 2003 sancties tegen Cuba afkondigde, omdat de Cubaanse regering ingreep in een Amerikaans complot om de regering omver te werpen en 75 door Amerika betaalde huurlingen gevangennam. De Europese Unie besloot in januari 2005 om die sancties op te heffen en te proberen om de dialoog met de Cubaanse regering te bevorderen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019