VS halen wederom bakzijl

Blokkade tegen Cuba moet worden opgeheven

Wil van der Klift

In een stemming waaraan een record aantal landen deelnam, verzochten 182 landen, het hoogste aantal ooit, de VS - voor het 14de jaar op rij - om de blokkade tegen Cuba te beëindigen. Slechts drie landen steunden de VS: Israël, het land dat altijd de kant van de VS kiest in deze kwestie, Palau (20.000 inwoners) en de Marshall Eilanden (59.000 inwoners). Micronesië onthield zich van stemming. Vier andere landen - El Salvador, Nicaragua, Irak en Marokko - die niet in de positie verkeren om van mening te verschillen met de VS, maar niet in staat zijn een ondersteunende stem te rechtvaardigen met het oog op interne oppositie, ontweken de stemming totaal en waren 'afwezig'.

Praktisch de hele wereld stemde tegen de VS, met inbegrip van zijn nauwste bondgenoten. Zelfs de meest recente marionet - Irak - weigerde om de kant van zijn meester te kiezen. Ondanks dat was de reactie van de vertegenwoordiger van de VS, John Bolton: "De stemming was een 'oefening in onbelangrijkheid'."

De boodschap is duidelijk. Bolton en zijn baas geven eerlijk gezegd geen donder om de wereldopinie, behalve wanneer de VS - onder dwang indien nodig - een stem ten gunste van zichzelf kunnen binnenslepen. De VS is de grootste en gevaarlijkste schurkenstaat in de wereld geworden.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019