Filippijnen actueel


Rijdende kinderrechters leggen zware straffen op.  


Demonstranten tegen Arroyo, tijdens recente demonstratie van Keer het Tij in Den Haag. (Foto Manifest)  

De nieuwe BTW leidt tot onprettige kerstdagen voor de armen

Op 1 november is het zover: dan wordt de nieuwe BTW-wet op de Filippijnen van kracht. Vanaf die dag moeten de Filippijnen BTW betalen op producten als brandstof, elektriciteit en medicijnen. Met de kerstdagen zal de broekriem extra hard aangetrokken moeten worden. Volgens de regeringswoordvoerder zal de bevolking op termijn wel begrip opbrengen voor deze belasting "als ze de vruchten ervan plukt". Dat doet ze nu ook al: de populariteit van president Arroyo is naar een nieuw dieptepunt gezakt. Volgens een recent onderzoek, uitgevoerd door Transparency International, zijn het waarschijnlijk niet de armen die zullen genieten van de "vruchten van deze belastingen".

Jonge delinquenten worden twee keer gestraft

Voor jonge delinquenten in Filippijnse gevangenissen zal er in december geen Sint of kerstman zijn. Gedreven door armoede, belanden veel kinderen voor kleine vergrijpen in de gevangenissen. De levensomstandigheden zijn er echter zo droevig dat de meeste kinderen er in slechte geestelijke en lichamelijke toestand weer uitkomen. In werkelijkheid worden deze kinderen er opgeleid voor de grote criminaliteit.

Bevolking strijdt tegen de mijnbouwontwikkeling in de Cordillera

De beslissing van het Filippijnse Hooggerechtshof om de Mijnbouwwet van 1995 grondwettelijk te verklaren, heeft de weg vrijgemaakt voor buitenlandse mijnbouwinvesteringen in het land. De Cordilleraregio in Noord-Luzon, waar zich 25 procent van het goud en 39 procent van de kopervoorraden van het land bevinden, is een van de belangrijkste doelgebieden. Recente aanvragen voor onderzoek en ontginning beslaan een landoppervlakte van 66 procent van de hele regio. De bevolking blijft zich verzetten tegen deze ontwikkelingen.

Na Hacienda Luisita eisen ook de suikerarbeiders in Negros hun land op

Of president Arroyo al dan niet de beslissing om Hacienda Luisita onder de arbeiders te verdelen om politieke redenen heeft genomen, maakt voor de arbeiders op de 12 suikerrietplantages die in een 'aandelenoptie' werden verdeeld, weinig uit. Al deze arbeiders 'bezitten' een stukje grond via 'aandelenopties'. De lokale kantoren van het ministerie van landbouw werden overspoeld met verzoeken om deze aandelenopties in te trekken en het land echt te verdelen onder de arbeiders. De grootgrondbezitters verenigden zich intussen en zetten zich schrap.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ-Filippijnen Actueel 31-10-2005.