Shell Nederland Raffinaderij


 

Shell Nederland Raffinaderij in Pernis en Europoort is één van 's werelds grootste raffinaderijen en de grootste in Europa, met een verwerkingscapaciteit van 416.000 vaten ruwe olie per dag. Anders uitgedrukt: bijna 21 miljoen ton per jaar, of 44.000 liter per minuut. In circa 40 fabrieken wordt de ruwe olie omgezet in hoogwaardige eindproducten, zoals benzine, diesel, LPG, kerosine, nafta en smeeroliecomponenten. De zware oliefractie die resteert, wordt deels ingezet voor de eigen energiebehoefte en deels verkocht als scheepsbrandstof. (Shell site)

Shell in topvijf grootste bedrijven ter wereld

Het Nederlands/Britse olie- en gasconcern Koninklijke Olie/Shell staat op de vierde plaats in de lijst van vijfhonderd bedrijven met de hoogste omzet ter wereld, volgens het Amerikaanse zakenblad Fortune. De toptien telt vier olieconcerns. BP profiteerde van de fors gestegen olieprijs. Dat deden Exxon Mobil en Koninklijke Olie/Shell ook. Exxon Mobil noteerde een omzet van 270,7 miljard dollar en Koninklijke Olie/Shell 268,7 miljard dollar.
©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019