Cindy geeft niet op

Redactie buitenland

Cindy Sheehan, de Gouden Ster-moeder en internationaal bekende vredesactiviste, heeft verklaard dat zij een proces wil om het recht te verwerven te demonstreren vóór het Witte Huis en dat zij zal terugkeren naar de boerderij van Bush met de eis dat hij een antwoord geeft op de vraag: "Welke nobele zaak" dient de oorlog in Irak?

Sheehan werd in september gearresteerd, samen met 300 andere activisten die protesteerden tegen de oorlog in Irak, tijdens de grootste anti-oorlogsdemonstratie in Washington sinds de oorlog in Vietnam. De Witte Huis-demonstranten werden vrijgesproken van het misdrijf te hebben geprotesteerd zonder een vergunning en werden vrijgelaten, maar Sheehan eist een proces.

Casey, de zoon van Cindy, werd gedood in Irak en zij is vastbesloten om president George W. Bush te ontmoeten en hem persoonlijk te vragen waarom haar zoon en de 2.072 VS-militairen (officiële cijfers van 23-11-2005, velen gaan uit van het tienvoudige, red. M.) en duizenden Iraakse soldaten en burgers moesten sterven.

Sheehan en sympathisanten zijn van plan terug te gaan naar de boerderij van Bush in Texas tijdens 'Thanksgiving', hoewel er nu een verbod staat op kamperen sinds het 26-dagen-protest afgelopen zomer. (*)

Hadi Jawad, mede-oprichter van 'Crawford Peace House', zei "Het is van doorslaggevend belang voor onze democratie dat wij dezelfde vragen blijven stellen die Cindy Sheehan deze zomer stelde: Wat is het nobele doel voor de oorlog met Irak? En op welk moment zeggen we dat er genoeg bloed is vergoten?"

(*) Inmiddels zijn op Thanksgiving 10 demonstranten, waaronder Dede Miller, de zuster van Cindy Sheenan, gearresteerd.

Bron: GRANMA INTERNATIONAL, Havana, 23-11-2005, vertaling Babel Fish/wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019