Cuba reageert op hoge olieprijs

Bevolking gaat erop vooruit


China en Cuba werken voortdurend aan de versterking van hun onderlinge banden (links president Hu Jintao, rechts min. Defensie Raul Castro)  


 

Wil van der Klift

Cuba gaat de prijs van elektriciteit vanaf volgende maand gedifferentieerd verhogen. Het land wil hiermee de gevolgen van de hoge energieprijzen bestrijden. Maar de maatregel is ook bedoeld om de mensen bewuster te maken van kosten. Tegenover deze prijsverhoging staat een inkomensverhoging, die zorgt voor een verhoging van de koopkracht.

Voor een maandelijkse consumptie van minder dan 100 kilowatt/uur blijft de prijs onveranderd op het hoogst gesubsidieerde tarief van 9 cent per kilowatt/uur. Andere tariefschijven zijn:

De zwaar gesubsideerde stroomprijs stijgt voor een maandelijkse consumptie van meer dan 300 kilowatt/uur, het hoogste tarief, naar 1,3 peso per kilowattuur (kWh). Dat is omgerekend 5 eurocent, en vier keer zo goedkoop als in Nederland. Het gebruik van een gemiddeld Nederlands huishouden ligt op 279 kWh per maand. Een Cubaans gezin kan met aanzienlijk minder volstaan.

Cuba heeft onlangs nog een lening van 20 miljoen dollar (17 miljoen euro) gekregen van Venezuela voor de verbetering van het elektriciteitsnet. Intussen blijft de Cubaanse regering zijn bevolking oproepen om zuiniger apparatuur te kopen, zoals hogedrukpannen en Chinese rijstkokers. Daartoe wordt de koopkracht van de bevolking op het eiland aanzienlijk verhoogd.

Cubaanse economie veert op

De dienstensector eindigt dit jaar als belangrijkste pijler van de Cubaanse economie. De verwachting is dat het bbp groeit met 9 procent, verklaarde de Cubaanse minister van Planning en Economie, Jose Luis Rodriguez. De Cubaanse minister riep op om spaarzaam te zijn met energie om de economische basis voor de economische en sociale ontwikkeling van het land te versterken. Energiebesparing is op Cuba niet alleen een slogan. Het draagt daar, door het socialistische karakter van de maatschappij, materieel en financieel bij tot de mogelijkheid om nieuwe sociale projecten te financieren en reeds bestaande uit te breiden. Mensen moeten daarom ook het belang leren inzien van een adequaat gebruik van arbeidstijd om efficiency te bereiken. De minister onderstreepte het belang om de bevolking economisch op te voeden, aangezien bewuste participatie doorslaggevend is voor de opbouw van socialisme. Een manier om een dergelijke opvoeding vorm te geven is: maatregelen nemen die besparingen opleveren door een rationeler gebruik van middelen, zoals de recente prijsverhoging van de zwaar gesubsidieerde elektriciteittarieven, zei Rodriguez.

Andere belangrijke economische verbeteringen zijn het vermogen van Cuba om zijn kortetermijnschulden te betalen en de toenemende mogelijkheden om krediet te verkrijgen. Leningen worden met name gesloten met Venezuela en China. Tussen 1995 en 2004 was de gemiddelde jaarlijkse groei van de economie rond 4 procent. Daarmee wordt de achteruitgang door de zogenaamde 'Speciale Periode', door het wegvallen van de belangrijkste handelspartners van Cuba en de voortdurende blokkade van de VS, opgeheven.

Toerisme, internationale medische hulp, technologie en computerproductiezijn de belangrijkste sectoren van de Cubaanse economie. Economisch herstel en investeringen vinden plaats in het vervoer, de voedselindustrie en de elektriciteit, en het aantal bouwprojecten zal volgend jaar zorgen voor 150.000 huizen, de grootste uitbreiding in tijden.

Cuba in cijfers

Van de Cubaanse huizen heeft 95,5 procent elektriciteit, in de stedelijke gebieden zelfs 99,6 procent, volgens de meest recente cijfers die op 12 november openbaar zijn gemaakt. Het Nationaal Bureau voor de Statistiek (NOS) publiceerde de resultaten van de Nationale Telling in 2002, de derde die werd uitgevoerd sinds 1959 en de achttiende in de geschiedenis van Cuba.

Volgens het NOS-rapport heeft Cuba 11.241.291 inwoners, 50,03 procent man en 49,97 procent vrouw. Zij leven in 3.534.327 huizen met een gemiddelde van 3,16 per huis en 99,8 procent van de huisvestingseenheden is privaat bewoond. Van de actieve arbeidskrachten op Cuba heeft 22,9 procent een professionele graad, waarvan 61,3 procent vrouw is. In stedelijke gebieden woont 75,9 procent van de totale bevolking, 54,5 in steden van meer dan 20.000 inwoners en 39,4 in steden van meer dan 100.000 inwoners. Stad Havana, Holguin en Santiago de Cuba zijn de dichtstbevolkte provincies van dit Caribische land.

De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 35,1 jaar; 14,7 procent van de mensen is ouder dan 60 jaar. De telling van 2002 omvatte 99,83 procent van de huizen en 99,77 procent van de mensen.

Cuba verhoogt salarissen over de hele linie

Vanaf december verhoogt de Cubaanse regering de salarissen van meer dan drie miljoen mensen, met een gemiddelde van 43 peso, als onderdeel van zijn beleid van sociale vooruitgang, met een jaarlijkse begrotingsverhoging van 1,4 miljard peso.

De verhogingen, die volgens de politiek van 'ieder volgens zijn capaciteiten en soort arbeid' worden aangepast, kennen maandelijkse bonussen van 80 peso voor een universitaire titel en 150 peso voor een doctorale titel, universitaire titels op het gebied van handel krijgen een bonus van 30 peso; en de minimumlonen, die in april al verhoogd werden, gaan opnieuw omhoog, maakte het uitvoerend bureau van de ministerraad bekend.

Onder de sectoren met prioriteit bevinden zich de ambtenaren, wetgevers van nationale, provinciale en gemeentelijke overheden, evenals werkers in de gezondheidszorg en onderwijs. De voordelen zijn ook van toepassing op gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden om de koopkracht van de mensen die afhankelijk zijn van de Cubaanse munt te verbeteren.

Op die manier worden de energieprijsstijgingen ruimschoots gecompenseerd en stijgt de individuele en collectieve koopkracht aanzienlijk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019