Filippijnen Actueel


 


CATLU-voorzitter Ricardo Ramos, spreekt op 25 oktober jl., tijdens een protestactie in Manilla, kort voor zijn dood, en Hacienda Luisita-werkers herdenken de eerste verjaardag van hun staking en onderstrepen de legitimiteit ervan op de muren van de Central Azucarrera de Tarlac. (Foto's BULATLAT)  

Hacienda Luisita arbeiders 'vieren' hun eerste jubileum stakingspiket

Iets meer dan een jaar geleden gingen de arbeiders van de suikerfabriek en suikerrietplantage gezamenlijk in staking en zo legden ze de grootste suikerindustrie in Luzon plat. Morgen, 16 november is het precies één jaar geleden dat zeven stakende arbeiders vermoord werden tijdens een aanval op het stakingspiket. Toch triomfeert het stakingspiket voor poort 1 van de Central Azucarrera de Tarlac in Hacienda Luisita. De staking zal blijven duren tot de toezeggingen van president Arroyo over het verdelen van de plantage onder de arbeiders ook werkelijk is uitgevoerd. Zo zal men ook blijven strijden tot de verantwoordelijken van de vele moorden zijn veroordeeld.

Een nieuwe alliantie bindt de strijd aan met Generaal Palparan

Een onlangs opgerichte alliantie van slachtoffers en familie van slachtoffers, mensenrechtenorganisaties en progressieve individuen bindt de strijd aan met "de slachter" Generaal Palparan. De alliantie wil in december een proces tegen Palparan aanspannen. Ondanks deze inspanningen gaat het vermoorden van progressieve personen onverminderd voort, zowel in de regio waar Palparan nu heerst, als in Samar waar hij net vertrokken is. Met de recentste moord in Samar komt de droevige score onder president Arroyo op reeds 122 doden.

President Arroyo wil negatieve berichten uit het nieuws

In een poging haar imago op te vijzelen heeft president Arroyo onlangs beweerd dat haar slechte score in de opiniepeilingen en de instabiele politieke situatie in het land te wijten zijn aan de negatieve berichtgeving van de media. Haar onpopulaire maatregelen en dubieuze activiteiten zouden er niets mee te maken hebben. Hiermee heeft zij wederom de media over zich heen gekregen en is haar populariteit nog verder gedaald.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen Actueel, 15-11-2005.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019