Vijftigste verjaardag actie van Rosa Parks actief herdacht


Demonstratie in Wallstreet op 1 december 2005 (Foto WW/John Catalinotto). 


 

John Catalinotto

Activisten in tientallen steden in de VS eerden op 1 december jl. Rosa Parks door de strijd voor burgerrechten te verbinden met demonstraties tegen de imperialistische oorlog in Irak. De 'Troepen Nu Terug Coalitie' gaf gehoor aan de oproep in juni om de 50ste verjaardag van de dag dat Rosa Parks weigerde om van haar stoel in een bus in Montgomery op te staan als 'Nationale Dag tegen Armoede, Racisme en Oorlog' te vieren.

De dag kreeg een grotere reikwijdte door de blijvende bezetting van Irak, de racistische reactie van de overheid op de orkaan Katrina, en het overlijden van Rosa Parks. Larry Holmes van de bovengenoemde 'Troepen Nu Terug Coalitie' zei: "Wij waren van mening, nu meer dan ooit, dat het belangrijk was om haar te eren door de beweging voor burgerrechten opnieuw te lanceren, om de strijd tegen de oorlog met de strijd tegen racisme en de strijd van werkende mensen te verbinden."

In tientallen steden in het hele land, waaronder bijna alle waar demonstraties plaatsvonden, keurden de gemeenteraden resoluties goed die 1 december afkondigen als 'Rosa Parks Dag' als een strijddag. In Boston demonstreerden 2000 mensen, waaronder veel jongeren. In New York verzamelden honderden mensen zich op de hoek van Broadway en Wall Street om te protesteren in het centrum van het financierskapitaal.

De 'Wall Street Journal' (2-2-2005) werd gedwongen om er nota van te nemen: "De steeds luider wordende menigte van anti-oorlogsdemonstranten kwam naar Wall Street zelf om op te komen voor vrede en sociale rechtvaardigheid terwijl de effectenbeurs aan het werk was."

In San Diego liepen de demonstranten naar de Malcolm X Bibliotheek, waar een manifestatie plaatsvond en een film werd vertoond. Demonstraties vonden ook plaats in Atlanta, Philadelphia, Baltimore, Detroit, Cleveland, Buffels, N.Y., Springfield, Massachusetts, Oakland en Keizerstrand, Californië, Durham, N.C., Bremerton en Boog, Was, Cedar Falls, Iowa.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019