Chávez: "Venezuela immuun voor Amerikaans vergif"


 

Feliz Lopez

Venezuela zal vanaf maandag 12-12 een nieuw parlement hebben, na de landelijke verkiezingen waarbij 167 parlementsleden verkozen werden. De oppositie, die er volgens de peilingen zeer slecht voorstond, volgde de aanwijzingen van Washington op en trok zich in de dagen voor de stembusgang terug uit de verkiezingen. De boycot van de traditionele partijen en hun bondgenoten heeft hun bestaan gereduceerd tot het minimum.

Nadat hij zijn stem had uitgebracht in een dichtbevolkte wijk in het westen van Caracas zei president Chávez dat deze recentste nederlaag van de oppositie mogelijk gemaakt was omdat "de Venezolanen gevaccineerd zijn tegen het vergif en tegen pogingen om het democratische proces in het land door boycots of geweld te saboteren". "We zijn daarvoor structureel, mentaal, spiritueel en fysiek immuun voor geworden", voegde hij eraan toe.

Gekleed in de nu zo vertrouwde rode T-shirts die al wat versleten beginnen te raken begaven de aanhangers van de regering zich ondanks de regen massaal naar de stembureaus, op een verkiezingsdag die bijna zonder incidenten verliep, mede dankzij 100.000 soldaten en reservisten die ingezet werden tegen sabotagepogingen.

De enige uitzondering op de rust was een terroristische aanslag op zaterdagavond in de deelstaat Zulia. Er vond een explosie plaats bij de oliepijpleiding bij Amuay, maar de situatie was snel onder controle. Ook troffen de autoriteiten in de deelstaat Guarico een verborgen wapenopslagplaats aan met 46 pakketten krachtige plastic explosieven.

Zij die dachten dat de boycot door zes politieke partijen zou leiden tot uitstel van de verkiezingen hadden het bij het verkeerde eind. Uiteindelijk riep slechts 11 procent van de kandidaten hun aanhangers op om thuis te blijven.

Washington werkt aan anti-Chávez-strategie

In een reactie op de politieke aardverschuiving die de zege van Chavez' aanhangers veroorzaakt heeft zei Tom Shanon, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor het westelijk halfrond tegen de pers: "Venezuela is nog maar één stap verwijderd van het totalitarisme. De president werpt de democratische instellingen omver en gebruikt ze om de rechten van hen die het met hem oneens zijn te beperken. De democratie is in gevaar."

De Venezolaanse vice-president Jose Vicente Rangel verwierp deze beschuldiging: "De Amerikaanse ambassade heeft de oppositie ertoe aangezet een electoraal vacuüm te veroorzaken om zodoende de legitimiteit van het nieuwe parlement in twijfel te kunnen trekken en voeding te geven aan de destabilisatie.

Rangel's verdenking werd bevestigd toen Steve Johnson van de pro-Republikeinse Heritage Foundation vanuit Washington liet weten: "Het verkiezingsproces in Venezuela is volkomen ondoorzichtig. Eraan deelnemen zou Chávez' overwinning alleen maar legitimeren. Een boycot ervan zou tenminste nog twijfel over zijn zege kunnen teweegbrengen en tot een internationaal onderzoek kunnen leiden."

Bron: Periodico 26, Caracas, 5-12-2005, vertaling Frans Willems.