"Du bist Deutschland"

Nieuw nationalisme moet slechte stemming tegengaan


Uit Duitsland niets nieuws.  

Marcel de Jong

De stemming is slecht in Duitsland: hoge werkloosheidcijfers, sociale afbraak aan alle kanten van de samenleving maken het leven er niet vrolijker op. Een deel van de mensen gaat zelfs zover dat ze in verzet komt tegen deze situatie en anderen - bijvoorbeeld het kapitalisme - ervoor verantwoordelijk stelt.

Dit gaat natuurlijk niet en daarom hebben de belanghebbende media zich gebundeld en zijn een grootscheepse sociale-marketing-campagne gestart onder de noemer 'Jij bent Duitsland'. Niet om de problemen op te lossen, maar om wat tegen de slechte stemming te doen!

Het is een heuse propagandaveldtocht: 25 media-ondernemingen, waaronder de twee publieke omroepen, ettelijke privézenders en alle grote uitgeverijen, stellen 30 miljoen euro ter beschikking "om onzekerheid en moedeloosheid te beëindigen".

We moeten "als het nodig is ook privileges opgeven" (Edgar Medien AG im Medien-Infopaket), omdat wij "gemotiveerd, met gevoelens" (Western Star), "met optimisme, bereidheid tot veranderingen, creativiteit en plezier" (Axel Springer) vaststellen: "Het moet afgelopen zijn met het algemeen geweeklaag" (Heinrich Bauer Verlag). Belangrijk is daarbij de televisie. Want die "kan deze boodschap emotioneel en geloofwaardig overbrengen" (ProSiebenSat.1 Media AG). Daarbij geldt: "Het is tijd de handen uit de mouwen te steken en vooruit te kijken" (Ströer Out-of-home-Media).

Het 'communicatieagentschap' Jung von Matt wordt dan toch duidelijk: "Deze campagne kan en zal geen economische, maatschappelijke of sociaal-culturele problemen oplossen." Het gaat om stemming, om neoliberaal gebral, om ideologie.

De leuze "Du bist Deutschland" is niet zo nieuw en modern als de bedenkers van deze campagne dachten. Al in 1935 was deze te zien in het centrum van Ludwigshafen, toen echter getooid met de kop van Hitler. Ook de in de campagne voorgestelde persoonlijkheden, wapenindustrieel August Thyssen en de Wehrwirtschaftsführer en industrieel Ferdinand Porsche, passen goed in dat oudere kader.

Last but not least gaat het er de bedenkers van de campagne, volgens de Neurenbergse socioloog Robert Kunz, blijkbaar om "temidden van de hurricane van het globale crisiskapitalisme de Duitse volksgemeenschap te laten herrijzen als ideologische nood- en dwanggemeenschap."

(Neues Deutschland, 30-9-05)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019