Partij Chávez behaalt 68 procent van de zetels in Venezuela's nieuwe parlement

Gregory Wilpert

De eerste resultaten van de parlementsverkiezingen wijzen erop dat de partij van president Chávez, de Beweging van de Vijfde Republiek (MVR), 114 van de 167 (68%) zetels in de Nationale Assemblee gewonnen heeft, zo maakte MVR-parlementslid William Lara maandagochtend 5-12 bekend. Alle zetels in het nieuwe parlement worden ingenomen door pro-Chávez partijen.

Jorge Rodriguez, de voorzitter van de Nationale Kiesraad zei dat met 79 procent van de stemmen geteld het opkomstpercentage 25 procent bedroeg. Er waren vooralsnog al 2,9 miljoen stemmen geteld wat wil zeggen dat ongeveer 3,67 miljoen Venezolanen zondag 4-12 hun stem uitgebracht hebben.

De voorbereidingen, de verkiezingen en de sluiting van de stemlokalen zijn normaal verlopen, zei Rodriguez, zonder noemenswaardige incidenten.

Veel stembureaus bleven langer open omdat de mensen die ze zouden bemannen niet kwamen opdagen. Vooral in de buurten van de rijke middenklasse, waar de oppositiepartijen bijzonder krachtig hadden opgeroepen tot een boycot.

Rodriguez zei niet welk percentage de pro-Chávez partijen en kandidaten in de Nationale Assemblee behaald hadden. Wel verklaarde hij dat de zes belangrijkste pro-Chávez partijen, MVR, Podemos, PCV (communistische partij), PPT, MEP en UPV voor het Latijns-Amerikaanse parlement een score behaalden van 88 procent.

Het feit dat alleen Chávez' MVR al 114 zetels in de Nationale Assemblee veroverde, betekent dat zijn partij beschikt over iets meer dan de tweederde meerderheid die nodig is om grondwetswijzigingen door te voeren en mensen te benoemen op sleutelposities.

Minister van Binnenlandse Zaken en Justitie, Jesse Chacon, hield ook een persconferentie waarbij hij erop wees dat het voor het laatst in 1998 was dat de parlementsverkiezingen los van de presidentsverkiezingen gehouden werden. Die werden destijds gewonnen door Accion Democratica, met de steun van slechts 11,24 procent van de geregistreerde kiezers. Tijdens de verkiezingen voor een nieuw parlement in 2000 kreeg Chávez' MVR de steun van 17 procent van de kiesgerechtigden.

Volgens Chacon zou elke uitslag bij deze verkiezingen, waarbij de MVR de steun zou krijgen van meer dan 11 procent van de kiesgerechtigden, de partij meer legitimiteit verschaffen om de Nationale Assemblee te overheersen dan de Accion Democratica in 1998. En elke uitslag boven de 17 procent zou de partij meer legitimiteit in het nieuwe parlement bezorgen dan in de oude. Volgens een dergelijke berekening kreeg de MVR-coalitie tijdens deze verkiezingen de steun van 22 procent van alle geregistreerde kiezers (ongeveer 3 miljoen stemmen van 14 miljoen kiesgerechtigden).

Tijdens een talkshow op de Venezolaanse televisie legde minister van Onderwijs, Aristobulo Isturiz, uit dat het maken van dit soort berekeningen de enige manier is om een referentiepunt te bepalen, omdat verschillende belangrijke partijen de verkiezingen van zondag geboycot hadden.

In de loop van zondag werd duidelijk dat de oppositiebolwerken extreem lage opkomsten te zien gaven van misschien maar 10 procent, terwijl het opkomstpercentage in de pro-Chávez wijken veel hoger lag.

Bron: Venezuanalysis.com, Caracas, 5-12-2005, vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019