Morales tot de VS: Waardigheid en leven van de Bolivianen zijn niet onderhandelbaar


De nieuwe president van Bolivia komt uit een arm gezin en gedurende zijn lange kruistocht tegen onderdrukking en corruptie heeft hij de gevangenis ook van binnen leren kennen.  


 

In Latijns-Amerika waait een nieuwe linkse wind. Met de verkiezing van Evo Morales tot president van Bolivia zijn de krachtsverhoudingen veranderd ten gunste van de progressieve beweging. De hand die minister Bot gedwongen was te schudden met de nieuwe president, de eerste van inheemse afkomst, is symbolisch voor de omwenteling die in Bolivia plaatsvond. Even symbolisch was het feit dat Evo Morales als eerste land Cuba bezocht.

De socialistische nieuw gekozen president van Bolivia, Evo Morales, zette zaterdag 31-12 jl. zijn bezoek aan Cuba in het teken van het voor zijn volk van de Andes zeer uitdagende drugsbeleid van de VS, de Amerikaanse bezetting van Irak, en de aanwezigheid van militaire troepen van de VS in Latijns-Amerika.

Morales zei tijdens een interview door journalisten, vrijdagavond (30-12) laat, "dat de VS hem constant van alles beschuldigen. Hij zou een drugshandelaar en terrorist zijn, en tot de cocabladmaffia behoren." "We zijn er trots op dat we cocaproducenten zijn; je weet dat een cocablad geen cocaïne is," benadrukte Morales, tijdens een 24-uurs bezoek aan Cuba en ontmoetingen met de communistische president Fidel Castro.

"Afwezigheid van coca zal er niet zijn, maar afwezigheid van cocaïne zal er wel zijn", bezwoer Morales. Coca is de grondstof waaruit cocaïne wordt vervaardigd, maar in zijn land wordt het al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde en religieuze ceremonieën.

Morales, die heeft toegezegd dat hij de grote aardgasindustrie van Bolivia zal nationaliseren, wil ook de beëindiging van het door de VS gesponsorde programma voor afschaffing van coca, dat volgens hem de boeren heeft geschaad en er niet in is geslaagd de drugshandel in het armste land van Zuid-Amerika in te perken. Zelf een cocaboer en activist voor cocaboeren in Bolivia, heeft Morales jarenlang vriendschappelijke banden met Castro gekweekt en heeft toegezegd steun te bieden aan de pogingen van de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez om een door de VS voorgestelde vrijhandelszone teniet te doen.

"Als de Verenigde Staten bilaterale, diplomatieke en handelsrelaties willen, dan kunnen ze die hebben, maar zonder onderdrukking, achterstelling, voorwaarden of chantage", waarschuwde Morales. "Er kan niet worden onderhandeld over de waardigheid en de levens van Bolivianen", zei Morales.

"Ik heb nooit goede relaties met de Amerikaanse regering gehad, maar wel met inwoners van de VS", voegde hij eraan toe.

Bron: Persagentschap Jang, Pakistan, vertaling Christian Patty.