Kwaliteit van het leven stijgt voor Cubanen


Van links naar rechts: Cuba's vice-president Carlos Lages, president Hugo Chávez en aankomend president Evo Morales ontmoetten elkaar in Caracas tijdens het Wereldjeugdfestival zomer 2005. Zij zetten de politiek van Bolivar, Martí en Che voort. Ook in Peru gist het en de Mexicaanse Zapatista's trekken weer door het land.  

Redactie buitenland

Ongeveer 700 sociaal-economische projecten eindigden in 2005 als deel van de inspanningen van de Cubaanse overheid om de kwaliteit van het leven van mensen te verbeteren, vertelde de voorzitter van de Raad van Ministers, vice-president Otto Rivero, aan het dagblad Granma.

Rivero zei dat er 452 revalidatiecentra waren gebouwd, terwijl 129 poliklinieken werden hersteld en voorzien van modern materieel sinds november 2004. Hij voegde eraan toe dat tegen eind 2006 het volledige gezondheidsnetwerk in gebruik zal kunnen worden genomen.

Volgens Rivero maken die veranderingen deel uit van het programma 'Het Gevecht om de Ideeën', dat startte in december 1999, tijdens de strijd van Cuba voor de terugkeer van het kind Elian Gonzalez naar zijn vader.

Het project behelst verscheidene sociale, economische en culturele plannen om de levensstandaard van burgers aanzienlijk te verhogen. Binnen deze context benadrukte hij het investeringsprogramma in gezondheid, sport en cultuur en bracht hij in herinnering dat de Revolutie nooit stopte met de uitbouw en reparatie van haar sociaal-economische werkzaamheden gedurende de laatste 47 jaar.

Bovendien verwees Rivero naar de bouw van klinieken met betrekking tot de 'Operatie Mirakel', waardoor meer dan 200.000 Latijns-Amerikaanse en Caraïbische mensen gratis oogoperaties van topkwaliteit ondergingen. mh/ymr/rob/mf

Bron: Prensa Latina, Havana, 4-1-2006 (http://www.plenglish.com)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019