2,3 miljoen toeristen op Cuba in 2005

Redactie buitenland

Cuba heette vorig jaar 2.300.000 toeristen welkom, volgens een officieel rapport van het ministerie van Toerisme (MINTUR), dat zich baseerde op de cijfers die op 30 december bekend waren.

De nota voegt eraan toe dat 2005 werd gekenmerkt door verscheidene gebeurtenissen zoals: orkanen, de gevolgen van tsunami's van december 2004 en omhoogschietende olieprijzen, die wereldwijd de goede prestaties van de toeristenindustrie negatief beïnvloedden, in het bijzonder in de Caraïben.

De verantwoordelijken voor het Cubaanse toerisme werken aan verdere verhoging van het aantal toeristen, ondanks de groeiende spanningen door economische problemen, natuurrampen en de wrede blokkade van de VS.

Het aantal aankomsten op Cuba groeide vorig jaar echter met 12 procent, met Canada, Groot-Brittannië, Spanje en Mexico als de beste markten, terwijl de stroom van bezoekers uit Nederland, Portugal, Brazilië en Argentinië bleef groeien.

Volgens het ministeriële rapport vlogen 100 vliegmaatschappijen naar bestemmingen op het eiland tijdens het winterseizoen van 2004-2005, komende van 40 steden rond de wereld, wat een groei van 7 procent betekent ten opzichte van de vorige winter.

MINTUR beklemtoont dat de blokkade door de VS aan de Cubaanse toeristenindustrie 19,3 miljard dollar verlies heeft veroorzaakt. Nochtans, ondanks de ontberingen, heeft Cuba veel aantrekkelijke eigenschappen te bieden, en "wij zijn blij dat veel mensen ons als vreedzame, gezonde en veilige bestemming kiezen", beklemtoont het ministeriële rapport. mh/dig/rfc

Prensa Latina, Havana, 3 januari 2006, (http://www.plenglish.com). Vertaling Babel Fish/wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019