Morales zweert onafhankelijkheid van VS

Ambtsaanvaarding op 22 januari


Morales temidden van 'zijn' volk.  

Redactie buitenland

De nieuwe Boliviaanse president Evo Morales wil de betrekkingen van zijn land met de Verenigde Staten verbeteren, maar hij zegt dat hij daarvoor geen initiatieven zal steunen die leiden tot onderdanigheid of onderwerping aan de VS. Morales deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie na zijn vier uur durende ontmoeting met de Argentijnse president Nestor Kirchner dinsdagochtend 17-1.

De nieuwe president van Bolivia, Evo Morales, arriveerde dinsdag 17-1 in Argentinië om met president Nestor Kirchner te spreken over de samenwerking tussen beide landen. Tijdens dit korte bezoek werd Morales door Kirchner op zijn kantoor ontvangen en spraken zij over de prijs van het gas dat Bolivia aan Argentinië levert en over de grootte van deze export. Bolivia beschikt na Venezuela over de grootste natuurlijke gasvoorraden van Zuid-Amerika, Brazilië en Argentinië zijn twee van de grootste afnemers.

De leider van de MAS (Movimiento al Socialismo) ontkende dat hij financiële steun uit het buitenland ontving en hij benadrukte dat eerlijkheid de voornaamste erfenis "van onze voorvaderen" is.

Toen de pers vroeg naar de energie-overeenkomst met Argentinië, verklaarde Morales dat de regering na zijn ambtsaanvaarding op 22 januari hieraan zal gaan werken. "We hebben er belang bij om onze export te vergroten", zei hij.

Morales zei dat Kirchner hem geadviseerd heeft bij de besluitvorming goed te luisteren naar zijn bevolking en de regering van het land op een hoger plan te brengen.

"We zullen onze eigen natuurlijke rijkdommen en onze olie- en gasindustrie nationaliseren", beklemtoonde het aanstaande staatshoofd. Ook zei hij dat een Constitutionele Vergadering de enige manier is om de democratische revolutie in zijn land vooruit te helpen en dat hij dit initiatief dan ook ten volle zal ondersteunen.

Op 22 januari ambtsaanvaarding

Het is de laatste stop op de rondreis van de leider van de MAS voordat hij op 22 januari zijn ambt officieel aanvaardt. Na zijn eclatante verkiezingsoverwinning op 18 december, met 54 procent van de stemmen, begon de progressieve Morales zijn wereldtournee met een bezoek aan Cuba, waar hij met president Fidel Castro verschillende samenwerkingsovereenkomsten ondertekende.

Cuba biedt Bolivia 5000 studiebeurzen aan voor toekomstige artsen en voorziet het land van specialisten en geavanceerde technische voorzieningen om een Cubaans-Boliviaanse non-profitorganisatie op te richten, waardoor arme Bolivianen gratis goede oogoperaties kunnen ondergaan.

Intussen heeft Venezuela Bolivia 30 miljoen dollar voor sociale projecten toegezegd evenals 150.000 vaten olie voor de landbouwproductie. Van 1 t/m 13 januari bezocht Morales Spanje, Frankrijk, Nederland, Zuid-Afrika, China en Brazilië. Hij ontmoette de leiders en andere belangrijke politieke figuren van deze landen, die hem politieke en economische steun beloofden.

Prensa Latina, Buenos Aires 17-1-2005, vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019