Chávez verdedigt groeipolitiek


President Ricardo Lagos van Chili heeft zijn onlangs gekozen opvolger Michelle Bachelet uitgenodigd om samen in Bolivia de installatie bij te wonen van de linkse Evo Morales. Bachelet ging niet op de uitnodiging in. Zal zij zich aansluiten bij de groeiende Bolivariaanse Revolutie in Latijns-Amerika of 'gevangene' blijven van dezelfde legerleiding die Pinochet steunde en haar vader vermoordde?  


 

Redactie buitenland

De Venezolaanse president Hugo Chávez kleineerde de opmerkingen van verscheidene deskundigen over buitensporige overheidsuitgaven en zei dat het ontwikkelingsinvesteringen waren die ten goede komen van de natie.

Tijdens zijn gebruikelijke aanwezigheid in het zondagse tv-programma 'Alo Presidente' verwierp Chávez uitspraken dat door zijn economische politiek buitenlandse investeerders zullen wegblijven.

Hij zei dat het bbp van zijn land in 2005 met 9,4 procent was toegenomen (één van de hoogste van Latijns-Amerika), dat de internationale muntreserves 30 miljard dollar bedragen, en dat olie-inkomsten dit jaar succesvol zijn gestart, gegeven de huidige olieprijs en het terugwinnen van de soevereiniteit van deze sector.

De president van de Boliviaanse Revolutie bevestigde de opschorting van exploitatie-overeenkomsten met private oliebedrijven, bedoeld om vennootschappen te worden waarin de staat de meeste aandelen heeft. Hij maakte duidelijk dat deze ondernemingen geen belastingen betalen en slechts één procent aan royalties ontvangen, aangezien zij goedkope olie pompen en het terugverkopen aan de staat voor een hogere prijs.

"We investeren in ontwikkeling, niet in geldverspilling, zoals sommige mensen zeiden", verklaarde Chávez tijdens de officiële opening van "Missie Negra Hipolita", een sociaal armoedebestrijdingprogramma voor 2011. Dat programma, genoemd naar de voedster van vrijheidsstrijder Simon Bolivar, is een deel van een sociale investeringsstrategie gebaseerd op een gelijkwaardiger verdeling van olie-inkomsten. Venezuela wordt beschouwd als 's werelds vijfde belangrijke koolwaterstofexporteur.

Venezuela wil export uitbreiden in 2006

De Venezolaanse Gustavo Marquez, hoofd van het ministerie van Buitenlandse Handel en Integratie (MICE), bevestigde de groei van niet-traditionele export in 2006. Marquez voorspelde de start van nationale industrie met olie als belangrijkste inkomstenbron, samen met andere opkomende sectoren.

De Associatie van Venezolaanse Exporteurs meldde dat niet-oliegerelateerde branches in 2005 voor 5,5 miljard dollar zorgden. Het ging vooral om staal, metalen werktuigen, aluminium, schoenen, agrarische handel en auto-onderdelen.

De MICE-leider zei dat dergelijke handelsvolumes vragen om een nieuwe invulling van handelsontmoetingen met Zuid-Amerikaanse partners in mei, en wees daarbij op besprekingen met Braziliaanse vertegenwoordigers. De belangrijkste handelspartners van Venezuela zijn de VS, Colombia, Europa en Cuba.

Bron:
Prensa Latina http://www.plenglish.com,
Havana, 16-1-2006,
vertaling Christian Patty.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019