China en Rusland versterken culturele banden

Reactie op militaire versterking VS in Centraal-Azië


Poetin en Hu Jintao smeden hechtere banden.  

Redactie buitenland

De Chinese president Hu Jintao en de Russische president Vladimir Poetin verbonden zich ertoe om het komende jaar sterkere banden te ontwikkelen tussen de twee buren, meldden staatsmedia. De twee leiders wisselden groeten uit aan de vooravond van het nieuwe jaar en herhaalden plannen om tweezijdige relaties verder te ontwikkelen door culturele uitwisselingen te verdiepen, zei het Xinhua nieuwsagentschap.

Hu vertelde Poetin dat de Chinese regering groot belang hecht aan de viering in 2006 van het 'Jaar van Rusland' en beloofde het tot een "volledig succes te maken." Rusland zal 2007 tot het 'Jaar van China' uitroepen, rapporteerde het AFX nieuwsagentschap. De president zei, volgens Xinhua, dat China en Rusland beide "goede nabuurschap" willen bereiken.

Als permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN delen China en Rusland ook in de verantwoordelijkheid om vrede en stabiliteit in de regio en de wereld te handhaven, zei Hu. De laatste jaren hebben China en Rusland hun onderlinge relatie versterkt, vooral op het punt van regionale kwesties en steunen zij elkaars binnenlandse strijd tegen moslimseparatisten.

Peking en Moskou voelen ook een grotere behoefte om samen te werken sinds de invasie van de VS in Afghanistan in 2001, die een versterking van de invloed en militaire aanwezigheid in Centraal-Azië van de VS te zien gaf.

Bron: MosNews (Rusland), 2-1-2006
http://www.mosnews.com/news/2006/01/02/putinjintao.shtml

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019