Eerste Europa-brede succes van de arbeidersbeweging

Solidariteit met de opgesloten dokwerkers

Sociaal-economische redactie

Met de intrekking van Port Package II behaalden de dokwerkers een belangrijke overwinning op het Europese kapitaal. De eerste Europese overwinning van de arbeidersbeweging. De overwinning bewijst dat de arbeidersbeweging overwinningen kan afdwingen door gezamenlijke en langdurige strijd.

De vertegenwoordigers van het Europese kapitaal hebben hun tweede nederlaag op rij goed begrepen. Ze zijn woedend. Een liberaal Europarlementslid riep verontwaardigd: "De stemming is een vergissing die Europa achteruitslaat."

De avond van de stemming in het parlement werden 13 dokwerkers tot zware straffen veroordeeld. Vier Belgische dokwerkers zitten nog steeds opgesloten in een cel in Frankrijk. Ze zijn niet eens in de buurt van het Europarlement gekomen. Ze werden willekeurig opgepakt en even willekeurig veroordeeld via het zogenaamde 'snelrecht'. Hun advocaat kon de 'dossiers' maar één uur voor de zitting inkijken. Hoe kun je dan iemand goed verdedigen?

Het is duidelijk dat reactionaire krachten in Europa hebben aangedrongen op zware veroordelingen. Om een 'voorbeeld' te stellen met het oog op nog komend arbeidersprotest, om 'schrik aan te jagen'. Met de zware straffen wil men de overwinning kleineren en de moraal van de arbeidersbeweging verzwakken. Maar dat zal niet lukken.

Een jonge dokwerker van 24 jaar kreeg zelfs vier maanden celstraf. Volgende maand wordt hij vader. Maar hij zal niet bij de bevalling kunnen zijn. Hij zit in een Franse cel. Waarom? Omdat hij opkwam voor zijn broodwinning! Dit is het nieuwe Europa dat de neoliberalen voor ogen staat. Dit is het Europa van de Lissabon-agenda. Het is ook de reden van de frontale aanval van de Raad van Europa op communisten en andere progressieve strijders, op de (theorie van de) klassenstrijd. Maar het is de klassenstrijd die leidt tot het inzicht in de noodzaak van het communisme. Mensen worden communist als ze deelnemen aan de klassenstrijd. En die klassenstrijd wordt veroorzaakt door de afbraakpolitiek van de heersende klasse. De dictaten van het kapitaal. Daartegen komen steeds meer mensen in verzet. Dat kan met geen enkele anticommunistische resolutie worden tegengehouden.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019