Van Europa kun je wél winnen!


Niek Stam, coördinatorhavens FNV Bondgenoten en oprichter van het comité 'De Maat is Vol'.  

Sociaal-economische redactie

"Vaak wordt gezegd, ook in onze bonden: van Europa kun je niet winnen. Wel, wij hebben twee keer het tegendeel aangetoond", zegt Niek Stam (1). Het sterke Europees front is daarbij de sleutel tot deze overwinning op de havenrichtlijn geweest.

Eerst hebben de vakbonden in de Noordzeehavens elkaar gevonden, later over geheel Europa. We moeten zoveel mogelijk samenwerken op internationaal niveau. En daarbij gaat het niet over jouw vakbond of die van een ander, het is geen populariteitstest. Een vakbond is een middel om zo goed mogelijk de belangen van de werknemers te verdedigen, geen doel op zich.

Wat de havenrichtlijn of Bolkestein in de havens kan aanrichten, dat zien we al in Nederland. Bij ons zijn de havenarbeiders al georganiseerd per bedrijf met een eigen CAO, eigen opleidings- en andere fondsen. Veel meer versnipperd dan in België, waar alle dokwerkers vallen onder één CAO. Versnippering maakt de organisatie en mobilisatie van de mensen veel moeilijker. Je kunt dus van ons leren hoe het niet moet.

Over Bolkestein kunnen we kort zijn, ik vind dat we elke toepassing van de Lissabon-agenda moeten bestrijden. Vaak, ook binnen onze eigen bonden, wordt gezegd: van Europa kun je niet winnen. Wel, wij hebben twee keer het tegendeel aangetoond. De havens zijn nu misschien even safe, ik wil niet leven in het Europa van Bolkestein. Want als dat erdoor komt, raken de havens geïsoleerd; je kunt niet als enige sector buiten schot blijven. Daarom zullen we in Nederland in de havens ook mobiliseren voor de betoging volgende maand in Straatsburg tegen deze richtlijn.

(1) Niek Stam, coördinator havens FNV Bondgenoten en oprichter van het actiecomité 'De Maat is vol'

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019