Meerderheid bevolking tegen zenden troepen naar Afghanistan

Regering en parlement zetten door


Nederlandse betrokkenheid bij Amerikaans bezettingsavontuur wordt steeds groter.  


 

Wil van der Klift

Volgens een onderzoek van tv-programma Netwerk onder ruim 1200 mensen gelooft 46 procent van de Nederlanders niet dat de uitzending van troepen naar de Afghaanse provincie Uruzgan helpt. Van de ondervraagden is 47 procent tegen een nieuwe missie naar Afghanistan, 37 procent is voor en 16 procent heeft geen mening.

Om de laatste aarzelingen in de Tweede Kamer in te dammen stuurt de Amerikaanse regering opnieuw een topambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar Den Haag om te praten over de Nederlandse missie naar Uruzgan. Het gaat om de 'principal deputy assistant secretary' Kurt Volker, eerste plaatsvervanger van topambtenaar Daniel Fried, die vorige maand Den Haag bezocht. Volker en Fried zijn diplomaten die binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken topposities bezetten op het Bureau voor Europese en Euraziatische Zaken.

Brinkhorst: kabinet moet door

De regering was van meet af aan voor de troepenuitzending, ook de D66-ministers. D66-vicepremier Brinkhorst zou het "te dwaas" vinden als het kabinet zou vallen juist op een moment dat het de vruchten kan gaan plukken van de jarenlange noodzakelijke hervormingen. "Dit kabinet moet door. Het is nu een oogstjaar", zei Brinkhorst. Volgens de vicepremier zit de Nederlandse burger helemaal niet te wachten op een kabinetscrisis. Hij noemde het "heel verstandig" dat D66-leider Dittrich donderdag de dreiging van een kabinetscrisis, zoals eerder geuit door D66-Kamerlid Bakker, heeft getemperd. Ongewild legt hij het juiste verband tussen de missie naar Afghanistan en de neoliberale missie van het kabinet Balkenende. Buitenlandse interventies en afknijpen van de eigen bevolking zijn onderdeel van één en dezelfde politiek.

Amerikaanse interventie in Nederlandse politiek

Die interventielust is duidelijk afgekeken van de VS. Schaamteloos komen ze de Nederlandse politici de les lezen en de laatste restjes twijfel wegpoetsen. Volker dineert dinsdagavond met Nederlandse Tweede Kamerleden en zal met hen praten over de kabinetsplannen om 1200 militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan te sturen. Welk karakter het gesprek zal hebben laat zich raden. Fried liet vorige week weten dat de Amerikaanse regering "perplex" staat van de Nederlandse aarzeling over het sturen van troepen naar Afghanistan. Hij noemde het debat in Nederland "oververhit".

VVD doet het nog eens dunnetjes over

De VVD, als bekend verlengstuk van de VS-politiek, heeft NAVO-baas De Hoop Scheffer bovenaan het lijstje staan voor de komende openbare hoorzitting in de Tweede Kamer. Ook wil Kamerlid Van Baalen hoge ambtenaren horen van de Amerikaanse en Britse ministeries van Buitenlandse Zaken, een briefing van de Nederlandse commandant der strijdkrachten, generaal Berlijn, en van de chef van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst MIVD. De mening van de Nederlandse bevolking is verder bijzaak. Zolang het verzet niet hinderlijk wordt, kan het worden genegeerd. En van enig hinderlijk verzet is absoluut geen sprake. (Wanadoo, 13/17-1-2006)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019