Nog veel onduidelijk over Bolkestein-richtlijn

Strijd blijft nodig


 

Wil van der Klift

Het Europees Parlement heeft op 16 februari jl. een afgezwakte versie aangenomen van de Bolkestein-richtlijn; 391 parlementariërs voor en 213 tegen. De Europese koepel van vakbonden, Etuc (www.etuc.org) en de Socialistische groep in het Europees Parlement waren bijzonder tevreden met de uitkomst en spraken van een overwinning voor sociaal Europa. Het uitgangspunt van gelijk loon voor gelijk werk en het respect voor CAO's zou zijn veiliggesteld.

De Hongaarse christen-democraat Jozef Szajer, namens een groep van circa vijftig Oost-Europese partijgenoten die allen tegenstemden, zijn teleurgesteld omdat de dienstenrichtlijn niet voorziet in het wegnemen van allerlei administratieve belemmeringen op het vlak van arbeidsvoorwaarden, die het Oost-Europese dienstverleners moeilijk maken om in West-Europese lidstaten aan de slag te gaan.

De Europese werkgeverskoepel, Unice, hekelt in een reactie dat het parlement te veel sectoren van de richtlijn heeft uitgesloten. Unice heeft verder kritiek op de afzwakking van het zogeheten land van oorsprongbeginsel. Dit beginsel houdt in dat dienstverleners onder de regels van hun land van herkomst over de grens moeten kunnen werken. "Door een serie uitzonderingen op dit beginsel, blijft er excessief ruimte voor de lidstaten om buitenlandse dienstverleners te weren. Dit creëert juridische onzekerheid, zowel voor bedrijven als consumenten", aldus Unice. Nu het EP heeft gestemd, zijn de lidstaten aan zet.

Niek Stam constateert op 17 februari op de site van 'De Maat is Vol' daarom dat er na een goede demonstratie in Straatsburg tegen de dienstenrichtlijn kan worden geconstateerd dat de schade minder is nu er een compromis is aangenomen, maar dat er nog steeds schade is. Het is immers nog mogelijk dat lidstaten zelf aanvullende regels opleggen.

"Met de marktfundamentalist Brinkhorst aan het bewind zal er nog de nodige actie noodzakelijk zijn om ook in Nederland aanvullende maatregelen op te leggen. Brinkhorst heeft nota bene nog een brief geschreven aan de voorzitter van de FNV Vakcentrale met daarin de opmerking dat hij het belachelijk vond dat de FNV ook in Straatsburg ging demonstreren. Diezelfde Brinkhorst heeft nota bene het SER-advies omtrent de Dienstenrichtlijn naast zich neergelegd. En dat SER-advies stelde al helemaal niets voor.

Nederland is ook één van de zes lidstaten die tegen het compromis zal gaan stemmen", meldt Niek Stam.

Hij stelt daarom voor om: "Met of zonder steun van de vakbeweging actie te gaan voeren tijdens het eerste Voorjaarsoverleg op 9 maart a.s. bij het SER-gebouw."

"Er moet een ultimatum gesteld worden aan de politiek. En dat ultimatum moet gaan over een wetsvoorstel waarin 'Gelijk Werk, Gelijk Loon' wordt geregeld. Als dit niet voor 11 april 2006 serieus in behandeling zal worden genomen, dan moet de vakbeweging op 1 mei 2006 acties gaan uitroepen.

1 mei is de Dag van de Arbeid, maar ook de dag dat de grenzen opengaan en oneerlijke concurrentie in Nederland grote vormen zal gaan aannemen. De Working Class moet weer in beweging komen."

Op diezelfde site van 'De Maat Is Vol' schrijft hij terecht: "Sociale zekerheid, inkomensbeleid, werkgelegenheid en bestaanszekerheid worden keer op keer afgebroken. Waarom? De redenen hiervoor liggen verankerd in het Europese Beleid en vastgelegd in de Agenda van Lissabon.

Volgens de marktfundamentalisten moet Europa klaargestoomd worden om in 2010 te kunnen concurreren met de Verenigde Staten van Amerika en China.

De arbeidskosten moeten volgens de neoliberalen fors naar beneden en de productiviteit moet fors omhoog. Dit moet tot stand worden gebracht door langer doorwerken (VUT/prepensioen afschaffen), langere werkweken (40 uur of meer per week werken zonder extra salaris), minder toeslagen voor onregelmatig werken (avond-, nacht- en weekendwerk beschouwen als normale werkuren) en zonder extra loonsverhogingen (loonmatiging). De vakbeweging in Nederland dreigt weer in het poldermoeras te zakken.

Het wordt weer tijd voor een progressief geluid. We moeten in de aanval. Dit hebben onlangs de Europese havenwerkers weer eens laten zien. Aanval is de beste verdediging. In een tijdsbestek van drie jaar hebben de havenwerkers twee keer de liberaliseringvoorstellen van de Europese Commissie van tafel gekregen."

We steunen zijn betoog en roepen op de komende tijd te blijven knokken voor verdere aanpassing van de Bolkestein-richtlijn.