Robbert Zoellick, Amerikaans vertegenwoordiger, en Li Zhaoxing minister vanBuZa onderhandelen in Peking, 24 januari 2006. (Foto Reuters)  

China geeft signaal af: minder buitenlandse reserves investeren in dollars

Geoff Dyer (1) en Andrew Balls (2)

Op 5 januari jl. gaf China te kennen dat het land een start kan maken met het spreiden van zijn snel groeiende buitenlandse deviezenreserves, door minder in Amerikaanse dollars en staatsobligaties te beleggen. Een mogelijke ommekeer met grote gevolgen voor de financiële en goederenmarkten over de hele wereld.

Volgens economen is naar schatting meer dan 70 procent van de financiële reserves geïnvesteerd in dollar activa, wat heeft bijgedragen aan het ontstaan van de recente grote tekorten in de VS. Als China zou stoppen met het kopen van zulke grote hoeveelheden dollars, betaald met hun reserves, die op dit moment zijn opgelopen tot ongeveer 15 miljard dollar (12,4 miljard euro) per maand, dan zou het land een grote neerwaartse druk uitoefenen op de Amerikaanse munt.

In een korte verklaring op de eigen website zei het Regeringsbureau voor Deviezenbeheer dat één van de doelen voor 2006 is: "De organisatie en het beheer van de buitenlandse reserves te verbeteren en actief onderzoek te doen naar effectievere manieren voor het gebruiken van de reservemiddelen."

De verklaring ging verder: "[Het doel is] om de valuta- en activastructuur van onze deviezenreserve te verbeteren en door te gaan met het uitbreiden van de investeringsgebieden voor onze reserves." "Wij willen waarborgen dat het gebruik van buitenlandse reserves een nationale strategie, een open economie en de macro-economische harmonisering ondersteunt."

Deze verklaring was afkomstig van het Staatsbureau van Buitenlandse Handel Safe. In de verklaring werd niet aangegeven of dit ook betekent dat er sprake is van een grote verandering in de investeringsstrategie voor de Chinese buitenlandse reserves, die volgens sommige verklaringen van de binnenlandse pers zijn opgelopen tot bijna 800 miljard dollar aan het eind van 2005 en volgens de verwachting van economen dit jaar verder zullen groeien naar 1.000 miljard dollar.

Het Regeringsbureau voor Deviezenbeheer zei ook dat het zou stoppen met het vaststellen van maxima voor de bedragen aan buitenlandse deviezen die Chinese bedrijven kunnen verkrijgen om te investeren in buitenlandse activa en goederen. Met deze beslissing wordt een bureaucratisch obstakel weggenomen voor bedrijven die van plan zijn om internationaal te investeren.

Deze verklaring komt op een moment waarop in China sprake is van een groeiend debat over hoe de buitenlandse reserves geïnvesteerd moeten worden. Sommige economen hebben Bejing opgeroepen om de reserves aan te wenden voor de financiering van het verbeteren van de infrastructuur en het verbeteren van staatsbedrijven, of om te investeren in activa die meer opleveren dan het financieren van Amerikaanse leningen.

Volgens Stephen Green, econoom bij Standard Chartered in Shanghai, duidt Safe echter met deze verklaring, ondanks het vage taalgebruik, voor het eerst publiekelijk op een verschuiving naar minder investeren in activa in dollars.

"Het is een subtiel maar duidelijk signaal dat China geïnteresseerd is in afstand nemen van de Amerikaanse dollar en over te stappen op andere deviezen, en dat het land plannen heeft om een soort strategisch goederen- engrondstoffenfonds op te richten. Wellicht alleen voor olie maar misschien ook voor andere goederen," aldus Stephen Green.

De Groep van Zeven leidende industriële economieën hebben herhaaldelijk opgeroepen voor een harmonisatie van de onevenwichtigheden in de wereldhandel, onder meer door een stijging van de renminbi [Chinese munteenheid, noot van de red.]. Na de opwaardering van de renminbi met twee procent op 2 juli vorig jaar, hebben de Verenigde Staten uiting gegeven aan hun frustratie dat China niet wilde toestaan dat de waarde van zijn munteenheid aanzienlijk zou stijgen, waardoor het zich meer kon losmaken van de beperking tot de VS-dollar en haar munteenheid overeind kon houden in relatie tot een veelheid van munteenheden, om eventueel de renminbi op termijn mogelijk te laten stijgen in concurrentie met de dollar.

John Snow, de Amerikaanse minister van Financiën, herhaalde op 5 januari jl. zijn oproep aan China om de renminbi ruimte te geven om te groeien, in concurrentie met de dollar. "Het handelstekort wordt beïnvloed door verschillende zaken: verschillen in groeicijfers, verschillen in rente op spaartegoeden en investeringsniveaus, enzovoort. Maar het is overduidelijk dat een juistere waardering van de Chinese munteenheid zal bijdragen aan het proces van herstel van de balans in de wereld," zei Snow.

Er zijn echter ook economen die geloven dat China een fout zou begaan als het haar reserves zou omzetten in binnenlandse investeringen of andere soorten activa.

(1) vanuit Shanghai, (2) vanuit Washington. Bron: http://news.ft.com/cms/s/f39fa8e4-7e25-11da-8ef9-0000779e2340.html, 5-1-2006, vertaling J. Bernaven.