Samenwerking met China prioriteit Russische buitenlandse politiek

Redactie buitenland

De omzet van de handel tussen Rusland en China heeft in 2005 een nieuw record bereikt; een top van $ 29,1 miljard, aldus voormalig Russisch ambassadeur in China en Federatieraadslid Igor Rogachyov.

In de laatste jaren heeft de Russisch-Chinese samenwerking zich op alle gebieden, maar vooral in de handel en de economie, succesvol ontwikkeld. Afgelopen jaar bedroeg de handelsomzet tussen Rusland en China $ 29,1 miljard. Dit is een groot record in de geschiedenis van de Russisch-Chinese relaties, zo berichtte Rogachyov Interfax.

"China zal in de nabije toekomst één van de prioriteiten van Rusland blijven," aldus Rogachyov. Een basisovereenkomst, getekend in 2001 door de Chinese en Russische presidenten, legde de basis voor de samenwerking, aldus de senator.

"De relaties hebben in de geschiedenis verschillende perioden gekend en werden volledig hersteld in mei 1989, toen president Gorbatsjov China bezocht. Vandaag de dag groeien onze relaties rondom die basisovereenkomst," aldus Rogachyov.

Voorts zijn binnen het kader van de Shanghai Cooperation Organization (SCO), gericht op het versterken van wederzijds vertrouwen, goede relaties met de buurlanden en samenwerking onderweg, zo zei hij.

Bron: Interfax, Moskou, 1-2-2006, vertaling Christian Patty.
http://www.interfax.com/3/126491/news.aspx