Filippijnen Actueel


Meer dan honderd families leven nog onder slechte omstandigheden op het 'NorthRail-herplaatsingsproject' in Balagtas, Bulacan. (Foto: Dabet Castañeda/Bulatlat)  


Crizelle Binaro met zoon Justine, genaamd 'Just Tent'. (Foto: Dabet Castañeda/Bulatlat)  

74 doden in stormloop gevolg van schrijnende armoede

Op 4 februari heeft een stormloop voor het verkrijgen van tickets voor een commercieel televisieprogramma 74 doden en honderden gewonden tot gevolg gehad. Alhoewel de overheid de oorzaak van de ramp op een slechte organisatie wil gooien, zien critici de oorzaak vooral in de schrijnende armoede van de bevolking. Vele armen zien de prijzen van televisieprogramma's of gokspelen nog als enige manier om uit de chronische armoede te geraken.

Geen teruggang mensenrechtenschendingen in het nieuwe jaar

Het jaar 2006 is nog maar net een maand oud en de eerste slachtoffers van mensenrechtenschendingen zijn reeds gevallen. Mocht het aan 'de slachter' generaal Palparan liggen dan kunnen we nog heel wat mensenrechtenschendingen verwachten. Hij wil in twee jaar tijd van de rebellie af, vooral door het uitschakelen van hen die verdacht worden van het steunen van de rebellen.

Vervuiling van de Lafayette Mijn veroorzaakt veel leed

In oktober 2005 lekte de Australische Lafayette Mining Limited op Rapu-Rapu, eens omschreven door de Arroyo-regering als een voorbeeldproject, grote hoeveelheden afval met zware metalen in zee. Huid- en andere ziekten zijn nu een toenemend verschijnsel. Uit onderzoek blijkt dat Lafayette buiten de wet opereert. Rampen zoals deze weerhouden de overheid er echter niet van om ongeveer eenderde van het Filippijnse grondoppervlak aan te bieden aan buitenlandse mijnbouwbedrijven.

Tussen wal en schip vanwege ontwikkelingsprojecten

De North Rail, Senators' Village en Loyola Grand Villas zijn drie verschillende ontwikkelingsprojecten in Manilla. Met het verschil dat het eerste een openbaar vervoersproject is, hebben ze alle drie gemeen dat ze weinig geven om de armen die ervoor moeten plaatsmaken. Terwijl de slachtoffers van deze projecten reeds in bittere armoede leven moeten ze de kosten van herhuisvesting zelf opbrengen of moet men zelf maar weer iets vinden om in te wonen, vaak veraf van werkgelegenheid.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen Actueel.