Expert: trio India-Rusland-China moet Iran-probleem oplossen

Redactie buitenland

Op basis van de vaststelling dat de EU 'trojka' geen enkele progressie heeft bereikt in het oplossen van het probleem over het nucleaire programma van Iran, heeft een Russische expert op het gebied van nucleaire zaken gepleit voor het verschuiven van de onderhandelingen naar een India-Rusland-China-formatie.

"We moeten de mogelijkheid overwegen om het onderhandelingsblok Iran-Europa te verschuiven naar een Iran-Rusland-China-India-formatie", aldus Anton Khlopkov, van de onafhankelijke denktank PIR.

Tijdens de discussies over mogelijke scenario's in Irans nucleaire ontwikkeling, zei Khlopkov dat het voornaamste doel van Rusland en Europa is zekerheid te krijgen dat alle faciliteiten in Iran die gekoppeld zijn aan nucleair onderzoek, bekend zijn en onder toezicht staan van de IAEA.

Volgens hem richt Rusland zich op het nucleaire programma van Iran transparanter maken, maar is de Europese Unie hier niet op uit, gezien het ontbreken van recente constructieve voorstellen in de onderhandelingen van haar kant.

"Als leider in het onderhandelingsproces heeft Europa geen enkele vooruitgang geboekt in een besluit over het nucleaire programma van Iran. Naar mijn idee moeten we de mogelijkheid overwegen om de onderhandelingen tussen Europa en Iran te verschuiven naar onderhandelingen tussen Iran, Rusland, China en India. Deze formatie kan constructiever zijn dan Europa's 'genereuze' aanbod van augustus jl.," aldus de PIR-website die Khlopkov citeerde.

"In de laatste 20 jaar heeft Iran een doorbraak gerealiseerd op nucleair gebied (dankzij technologie en materiaal verkregen uit het buitenland en de inzet van de Iraanse wetenschappers).

Desondanks kan Iran niet binnen enkele maanden nucleaire wapens produceren, dit proces zou zo'n twee-drie jaar in beslag nemen, vooropgesteld dat inspecteurs van de IAEA de Iraniƫrs niet hinderen in hun bezigheden."

Bron: Press Trust of India, Moskou, 2-2-2006, vertaling Christian Patty. http://www.newkerala.com/news2.php?action=fullnews&id=921