Interview met Hein van Kasbergen, lijsttrekker NCPN in Amersfoort


 

Adrienne Nijssen

"Eerst de mensen, niet de winst!", zegt Hein van Kasbergen, lijsttrekker NCPN. "Niet de projectontwikkelaars de baas in de stad, maar de bewoners. Alle bewoners, ook diegenen die het vertrouwen in de politiek verloren hebben, die niet meer gaan stemmen."

Als het aan de NCPN ligt krijgen alle minima een gratis computer en bijbehorend onderwijs. "Dat haalt hen niet alleen uit hun isolement maar creƫert werkgelegenheid en geeft tevens mogelijkheden voor een jaarlijks digitaal referendum over grote plannen die voor de stad op stapel staan. Dit voorkomt dat de inwoners van Amersfoort zich steeds achteraf overvallen voelen door de plannen van het gemeentebestuur. Afspraken waarvan je gevoeglijk kunt aannemen dat ze stinken, achterkamertjespolitiek zoals bij Smink en Vahstal mag niet voorkomen."

Geld is er volgens Van Kasbergen genoeg. "Alleen al het verhuizen van De Flint naar het Eemplein gaat zoveel kosten dat een computerproject voor minima daar makkelijk van kan worden betaald. Het theater is betaald door de Amersfoortse bevolking en staat er pas vijftien jaar. Kapitaalvernietiging, als dat door gaat. De financiering van de armoede kan daarnaast deels vanuit een in Amersfoort in te voeren miljonairsheffing voor personen en bedrijven worden betaald."

Andere speerpunten van de NCPN zijn: meer sociale woningbouw, verbetering van de integratie door bijvoorbeeld een internationaal vriendschapshuis, waar door kennis van elkaar aan verdraagzaamheid kan worden gewerkt. Daarnaast staat het spreidingsbeleid van allochtonen hoog op de agenda. "Dat moet anders, dat willen allochtonen zelf ook. Een spreiding over alle wijken, dus ook De Berg", aldus Van Kasbergen. Een stedenband met een stad op Cuba is gewenst. "Geen vervanging voor Liberec", zegt Van Kasbergen. "De NCPN is altijd solidair geweest met Cuba en met ieder volk, ieder land dat een alternatief voor het kapitalisme probeert op te bouwen. Middels een zusterstad willen we uiting geven aan deze solidariteit."

Na vorige keer niet mee te hebben gedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn de Amersfoortse communisten helemaal terug van weggeweest. Ze willen alleen in het college als er een budget voor hun plannen is. "Anders hebben we er niets te zoeken", aldus Van Kasbergen. "Dan activeren we mensen liever buitenparlementair via actie- en belangengroepen, vakbonden, patiƫntenverenigingen. Met een progressieve meerderheid, PvdA, SP en wellicht BPA en 'Jouw Amersfoort' zien we wel kansen."

Zijn bevlogenheid haalt Van Kasbergen uit het onrecht in de wereld. Vanaf zijn 20e is hij al politiek betrokken. Altijd trouw gebleven aan de doelstellingen van zijn partij, ook toen deze werd opgeheven. "Ik ben voor rechtvaardigheid. De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter, steeds zichtbaarder ook. Niet alleen op wereldniveau, ook hier. Je schaamt je toch dat Amersfoort een voedselbank heeft. Die zou toch absoluut overbodig moeten zijn."

Naam: Hein van Kasbergen
Partij: NCPN
Leeftijd: 57 jaar
Inwoner van Amersfoort sinds: 1990
Werkzaamheden: met vervroegd pensioen, voorheen maatschappelijk werker bijde reclassering.
Bestuurlijke ervaring: lid dagelijks en landelijk bestuur NCPN, bondsraadslid ABVAKABO Utrecht-Oost, participant in 'Keer het Tij' en lid van het platform 'Stop de Nieuwe Oorlog'.

Bron: Amersfoort Nu, 15-2-2006. Zie verder https://www.ncpn-amersfoort.nl