EEN GREEP UIT HET VERKIEZINGS / ACTIEPROGRAMMA 2006 NCPN-LEMSTERLAND


Sake Barelds en Rinze Visser (R). De NCPN-raadsleden Sake Barelds en Rinze Visser kregen tijdens de verkiezingen vier jaar geleden 15 procent van de stemmen in de Friese gemeente Lemsterland. (ANP-PHOTO VINCENT JANNINK)  

INLEIDING

Communisten staan pal voor het recht van mensen en volken om hun sociale verworvenheden, de aan de uitbuiting beperking opleggende wetten te verdedigen; voor het recht van het in grote armoede levende deel van de mensheid om wegen in te slaan naar het verkrijgen van sociale gerechtigheid, van voedsel, kleding, huisvesting en gezondheidszorg.

De kapitalistisch-imperialistische grootmachten, onder leiding van de Verenigde Staten van Amerika, willen elke gemeenschapsvoorziening liquideren en op alle gebieden de wetten van de 'markt', van het winstprincipe, de vrije hand geven. Elke poging tot behoud of verkrijgen van sociale gerechtigheid wil men, waar ook ter wereld, de kop indrukken.

Het lijdt geen twijfel en het is voor eenieder waarneembaar dat achteruitgang van communistische invloed in de wereld leidt tot uitzichtloosheid, armoede, oorlog en achteruitgang van het beschavingsniveau.

Alleen uitbreiding van communistische invloed kan voor een keerpunt zorgen, voor meer perspectief voor achtergestelde groepen in het kapitalistisch ontwikkelde deel van de wereld en voor het overgrote deel van de mensheid dat onder erbarmelijke omstandigheden leeft!

Onrechtvaardigheid op sociaal gebied is de levensvoorwaarde van het kapitalisme! Strijd tegen deze onrechtvaardigheid, zowel op wereldniveau als op het niveau van de gemeente en het dorp, tast het wezen van deze onrechtvaardigheid aan!

Altijd - en nu nog - zijn mensen en groepen die tegen deze onrechtvaardigheid strijden van communisme of van communistische sympathieën beschuldigd. Wij communisten zijn daar trots op. Als mensen van goede wil door de nooitgenoeg-hebbers voor communisten worden uitgemaakt, dan betekent dit dat zij aan de goede kant staan.

De machtsverhoudingen in de wereld hebben ook hun invloed op de situatie in ons land en in onze gemeente.

Méér invloed van de 'markt' betekent minder menselijkheid en minder beschaving!

Méér terugtredende overheid, méér privatisering betekent minder democratie!

Zo worden democratisch gecontroleerde overheidsvoorzieningen tot grote bedrijven gefuseerd, gecentraliseerd en verzelfstandigd en rijp gemaakt voor overname door private bedrijven voor wie winstmaken een eerste vereiste is. Gevolgen zullen zijn het verdwijnen van nog meer voorzieningen uit vooral de kleine kernen, maar ook uit de grotere plaatsen.

Dit en de afbraak van sociale voorzieningen zouden het einde betekenen van wat onder invloed van het socialisme aan beschaving is ontstaan!

ALLE MENSEN WORDEN GELIJK BEHANDELD! BESCHAAFDE MENSEN DISCRIMINEREN NIET!

VOOR EEN SOCIALE GEMEENTE

De gemeente Lemsterland heeft geen eigen sociale dienst meer. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad - met de NCPN tegen - zo gewild. Hierdoor is de democratische zeggenschap en controle ernstig verzwakt. De NCPN is van mening dat de gemeente Lemsterland een eigen sociale dienst hoort te hebben!

Het onderzoek naar recht op bijstand was de afgelopen tijd al strenger geworden. Met de invoering van de nieuwe Wet Werk en Bijstand en de uitvoeringsbevoegdheid van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Zuidwest-Fryslan is dat nog verder aangescherpt. Van enige soepelheid en medeleven met mensen die door crisis en werkloosheid in problemen komen is niets meer merkbaar.

De NCPN zal niet nalaten degenen die daar politiek verantwoordelijk voor zijn op aan te spreken!

De NCPN eist dat mensen met respect worden behandeld.

De mogelijkheid van kwijtschelding gemeentelijke belastingen en heffingen moet blijven; voor lage bovenminimale inkomens variërende kwijtschelding!

Het tempo waarin sociale en collectieve voorzieningen worden ontmanteld is hoger geworden. Het is al privatisering en individualisering wat de klok slaat. Het aantal mensen dat daar schade van ondervindt en daardoor in problemen komt neemt toe. Door toedoen en onder verantwoordelijkheid van B en W ontstaan zeer schrijnende gevallen.

De NCPN kent daar, door tussen de mensen in te staan, veel voorbeelden van. De NCPN trekt zich het lot van de slachtoffers van deze politiek aan!

Een beter sociaal beleid moet tegen de verdrukking in worden afgedwongen; de gemeenteraad mag de politieke verantwoordelijkheid niet ontlopen!

Een sterke NCPN is hiervoor absoluut nodig!!

Op jeugd- en jongerenwerk mag niet bezuinigd worden! Dat geldt ook voor ander sociaal-cultureel werk. Het gemeentebestuur mag de verantwoordelijkheid niet uit handen geven.

Jongerenwerk moet niet vooral in de sfeer van criminaliteit en drugs getrokken worden. Er is niets mis met vrijblijvende ontspanning. Negatieve verschijnselen in verband met jongeren vinden hun oorzaken in algemeen negatieve tendensen in de maatschappij. Het is de politiek die een harde, zakelijke, individualistische samenleving bevordert en daaraan belangrijke normen en waarden ondergeschikt maakt.

GEMEENTELIJKE DEMOCRATIE VERDEDIGEN

Het gemeentebestuur, de volksvertegenwoordiging en de voorzieningen horen zo dicht mogelijk bij de burgers. Nog verder reizen naar een gemeentehuis, nog moeilijker contact kunnen krijgen met gekozenen is slecht voor de inwoners, is slecht voor de democratie!

Het verdwijnen van de gemeente Lemsterland als zelfstandige gemeente betekent ook het verdwijnen van nog resterende verschillen met andere gemeenten, zoals die bij sociale zorg, gehandicaptenzorg en minimabeleid.

LEEFMILIEU EN VEILIGHEID

Het kan niet zo zijn dat werknemers op hun werk lichamelijk of geestelijk ziek worden en daardoor zelfs overlijden door overmatige werkdruk, een ongezonde, gevaarlijke of giftige werkomgeving.

Het kan niet zo zijn dat in de wijken waar de beter gesitueerden wonen de openbare ruimte beter onderhouden wordt ten koste van de arbeiderswijken.

VOOR EEN SOCIALERE LASTENVERDELING

Steeds meer zijn en worden de lasten verschoven van heffing naar draag- kracht naar gelijke heffing voor iedereen, ongeacht de hoogte van het inkomen (nominale bedragen). De gevolgen van dit bewust ingezette beleid drukken onevenredig zwaar op mensen met lage tot middeninkomens.

RECHT OP GOED ONDERWIJS VOOR IEDEREEN

Er is een sterke ontwikkeling gaande van concentratie en centralisatie in het onderwijs. Met name voor onze gemeente is dat aan de orde in het openbaar basisonderwijs, dat in een grote, intergemeentelijk geheel, verzelfstandigd is en op afstand van de gemeentelijke overheid, dus van de gemeentelijke democratie is gezet. De NCPN zal nog verdergaande stappen in die richting bestrijden en opkomen voor meer democratische controle en zeggenschap in de nu bestaande situatie.

GOED EN BETAALBAAR WONEN

Door het decentraliseren van verantwoordelijkheden voor de volkshuisvesting naar gemeenten en marktsector, dus door het afschaffen van een min of meer sociaal woningbeleid, is er nauwelijks nog sprake van betaalbare huisvesting voor mensen uit de lagere inkomenscategorieën. Betaalbaar wonen voor iedereen is een fictie als de huisvesting aan de markt wordt overgelaten. Ondoordachte afbraak en rigoureuze verkoop van huurwoningen leidt tot een tekort aan (betaalbare) huurwoningen.

OPENBAAR VERVOER

Er is een verontrustende afslanking van het openbaar streekvervoer gaande. Voor onze gemeente heeft dat ertoe geleid dat er op 'bepaalde tijden vraagafhankelijk vervoer in de plaats is gekomen van regulier vervoer (lijn 48).

NCPN-afdeling LEMSTERLAND
tel. 0514562563 en 0514565001