Herdenking slachtoffers van Duits fascisme onder Sinti en Roma

Ben Fama

In de vroege ochtend van 16 mei 1944 werden tijdens één landelijke razzia de Sinti en Roma in Nederland opgepakt, doorgestuurd naar Westerbork en na drie dagen op transport gesteld naar Auschwitz.

Een aantal mannen werd later doorgestuurd naar Buchenwald, een aantal vrouwen eerst naar Ravensbrück en later enkelen naar Flossenburg. Van hen die in Auschwitz achterbleven en de vrouwen die in Ravensbrück bleven heeft niemand het overleefd. Slechts enkele mannen uit Buchenwald en de vrouwen die naar Flossenburg werden gestuurd keerden terug in Nederland.

Lang heeft men het leed en de vervolging van Sinti en Roma genegeerd, pas sinds kort is er enige erkenning dat het nazisme onder hen ongeveer 1 miljoen slachtoffers heeft gemaakt. Op initiatief van het Comité Haags Sinti en Roma-monument heeft de gemeente Den Haag opdracht gegeven tot het realiseren van een monument.

Op maandag 27 maart 2006 zal dit monument worden onthuld door de burgemeester en een delegatie van nabestaanden. Het monument heeft een plaats gekregen aan het pleintje aan de Vondelstraat, schuin tegenover het voormalig hofje aan de Bilderdijkstraat, één van de plekken waar Sinti en Roma zijn weggehaald.

's Avonds zal in het Atrium van het Haagse stadhuis de opening plaatsvinden van de door de stichting 'O Lungo Drom' georganiseerde tentoonstelling "Sinti oen Roma durch o tsiro en o Hollanto" (Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland), voor het publiek is deze tentoonstelling te zien van 28 maart tot 16 april 2006.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019